Берковићи

Креће обнова објеката оштећених у земљотресу

У Берковићима су са нестрпљењем дочекали вијест да ће коначно стићи милион марака који им је одобрио Савјет министара БиХ за санацију посљедица земљотреса. Више од пола средстава добиће мјештани, док ће остатак бити утрошен за јавне објекте.

Начелник Берковића Ненад Абрамовић за “Глас Српске” каже да, чим новац буде на рачуну, крећу у обнову како би општини вратили стари сјај.

– Штета је процијењена на око два и по милиона марака. Влада Републике Српске обезбиједила је средства за градњу девет стамбених јединица за породице које су морале бити исељене из својих домова. Уз то, прикупљено је 66.000 марака које стоје на рачуну – рекао је Абрамовић.

Он је истакао да ће 60 или 70 одсто износа који су добили са нивоа БиХ бити распоређено грађанима, а остатак за јавне објекте.

– Од земљотреса је прошло више од девет мјесеци. Мислим да ћемо овим средствима бити у стању да покријемо највећи дио штете. Људи су самоиницијативно кренули у обнову објеката, јер су процедуре споре и за девет кућа тек треба да се распише тендер – казао је Абрамовић.

Он објашњава да је процес доношења одлуке дуго трајао.

– Наша општина није била планирана у првом кругу, па су накнадно ишле одлуке Предсједништва БиХ и Савјета министара. Стари сазив Савјета министара је 30. децембра донио одлуку да се новац исплати из буџетске резерве за 2022. годину. Сада је одлука дошла на извршење и министар безбједности БиХ Ненад Нешић потписао је налог за уплату, односно поступио по одлуци старог сазива – објашњава Абрамовић.

Информација да Берковићи добијају помоћ која им и припада обрадовала је житеље ове мале општине. Мјештанин Бранко Иванишевић казао је за “Глас” да ће милион марака Берковићима много значити у санацији јер штета од земљотреса износи као годишњи буџет ове изразито неразвијене општине.

– Надамо се и лијепом времену у наредном периоду како би се радови могли несметано одвијати и да до јесени све породице санирају штету на својим објектима, јер сви знамо кроз шта су прошли – рекао је Иванишевић.

Земљотрес је у априлу прошле године погодио Херцеговину и нанио велику штету на објектима и инфраструктури, а највише су страдале општине Љубиње, Берковићи и Столац, гдје је однио и један живот.

Предсједништво БиХ још у мају је задужило Савјет министара да издвоји по милион КМ за Љубиње и Столац, али је Савјет министара одлуку о одобрењу донио тек почетком новембра.

Подсјећамо да је Министар безбједности БиХ Ненад Нешић дао налог за уплату помоћи општини Берковићи у износу од милион КМ за санирање посљедица земљотреса, саопштено је из тог министарства. На тај начин је, како се наводи, финализована процедура подршке и овој локалној заједници и коначно створене претпоставке за отпочињање опоравка и санирања насталих штета.

– Разорни земљотрес који је прошле године погодио Херцеговину нанио је велику штету на објектима и инфраструктури, посебно у општинама Љубиње, Столац и Берковићи. За помоћ и опоравак ове три општине издвојено је по милион КМ – наводи се у саопштењу.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!