Регион

Основана прва регионална берза за трговину струјом

Оператори преносних система из Словеније и Србије, заједно са берзом струје европских земаља Епекс спот, основали су прву регионалну берзу електричне енергије за Централну и Југоисточну Европу – Aдекс, саопштила је Електромрежа Србије.

Алпско-јадранско дунавска берза електричне енергије – Адекс, прва регионална берза електричне енергије за централну и југоисточну Европу, званично је почела са радом у Љубљани 23. децембра.

Берза је успостављена формалним потписивањем од стране оснивача – ЕЛЕС, ЕМС и Епекс спота. Адекс је настао корпоративним спајањем BSP Southpool и SEEPEX, са пословним седиштем у Љубљани и главним сталним канцеларијама у Љубљани и Београду.

Новоосновани Адекс ће понудити хармонизоване и јединствене (one-stop-shop) услуге трговине електричном енергијом у Словенији и Србији, са амбицијом да своје пословање прошири и на остале земље централне и југоисточне Европе.

Најважнији краткорочни циљеви Адекса су успостављање унутардневног тржишта у Србији, као и за што скорије спајање српског „дан унапред тржишта“ са јединственим паневропским (СДАЦ).

Иницијатива остаје отворена и за све остале партнере који би жељели да се придруже Адексу како би унаприједили интеграцију спот тржишта електричне енергије у Централној и Југоисточној Европи, закључује се у саопштењу.

Подијели...
Извор
РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!