Друштво

Три деценије од формирања херцеговачких специјалаца

Низом активности које су завршене полагањем цвијећа и служењем помена на спомен обиљежју свим погинулим припадницима некадашњег ЦЈБ Требиње, у овом је граду обиљежно 30 година од формирања Трећег одреда Специјалне бригаде Полиције МУП-а РС.

У рату познати под називом Херцеговачки специјалци и овога су се пута придружили молитви за покој душа њихових 12 другова који су животе оставили на олтару отаџбине, а они који су преживјели, од којих је десетак умрло у поратном времену, годинама се окупљају 3. Децембра у Требињу, на дан када их је њихов командант Мирослав Дука први пут поредао у заједнички строј.

“Били су то тешки, али славни дани у којим смо учествовали на свим ратиштима у Републици Српској, а није остао ниједан задатак да га нисмо завршили, тако да је наш одред одликован највишим одликовањем Ордена Немањића, али су и поједини припадници одреда, и они живи и постхумно, одликовани највећим заслугама, попут Ордена Карађорђеве звијезде другог реда, којом је одликован командант, нас неколико смо носиоци оредена Милоша Обилића, имамо и одликовања Милана Тепића, а неколицина је добила за награде пиштоље, похвале и слично”, рекао је Драган Радановић, замјеник команданта овог одреда.

Напомињући да су у тим данима имали велико разумијевање и Херцеговачког корупуса и цивилних власти, Радановић каже да у Херцеговини није било тешко ни одабрати најквалитетнији кадар и саставити одред од најспретнијих и најкршнијих момака.

Дејан Бодирога који данас обавља дужност предсједника Удружења ветерана Трећег одреда СБП МУП-а РС, каже дас у им осјећања подијељена, са једне стране тужна јер се сјећају својих погинулих и умрлих бораца, а са друге стране су поносни на они што су сви борци Републике Српске створили и одбранили.

Обиљежавању 30 година од формирања овог Херцеговачког специјалног одреда присуствовао је и предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић, подсјетивши да се ове године навршило три деценије и откако је Народна скупштина РС донијела декларацију о проглашењу Републике Српске.

“Ту Републику Српску су створили баш ови људи, заједно са припадницима ВРС и другим припадницима МУП-а, дјелујући сложно, онако у слози како би ми данас требали чувати ту Републику Српску и то је једина формула и за стварање и за успјех наше постојбине”, казао је Остојић, истичући да се увијек морамо сјећати јунака Одбрамбено-отаџбинског рата и свих палих бораца.

Прије ове церемоније је одржано и такмичење у стрељаштву из пиштоља бојевом муницијом, у коме је побиједила екипа Жандармерије ПУ Требиње.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!