Друштво

Заказивање магнетне резонанце од 1. новембра код породичног љекара

Заказивање термина за амбулантну компјутеризовану томографију и магнетну резонанцу од 1. новембра више неће спроводити Фонд здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске већ љекари породичне медицине, што ће поједноставити процедуру упућивања на ову дијагностику.

Из ФЗО је саопштено да се ова новина уводи јер је захваљујући Интегрисаном здравственом информационом систему (ИЗИС) омогућена транспарентност листе чекања на ове дијагностичке прегледе и једноставно заказивање преко електронских упутница.

-Доктори породичне медицине имаће увид у слободне термине за компјутеризовану томографију и магнетну резонанцу у свим установама које имају уговор са Фондом за пружање ових прегледа, тако да је престала потреба да ФЗО заказује прегледе – , навели су из Фонда.

На овај начин убрзаће се процедура заказивања термина пацијентима и они се неће морати враћати породичном љекару да преузму упутницу након заказаног прегледа јер ће доктор породичне медицине на лицу мјеста пацијенту заказати термин за компјутеризовану томографију или магнетну резонанцу.

При томе породични љекар моћи ће да консултује и самог пацијента у вези са термином прегледа који му одговара, као и установом у којој пацијент жели да обави преглед, да се не дешава да се накнадно мијења термин или установа.

Породични љекар је дужан да пацијента информише о првом слободном термину и да закаже преглед водећи рачуна о здравственом стању осигураног лица, а пацијент ће моћи одмах да преузме своју упутницу.

Упутница коју је попунио породични љекар ће кроз листу чекања путем апликације или ИЗИС-а бити видљива и установама које пружају услуге компјутеризоване томографије и магнетне резонанце, као и Фонду.

-Важно је напоменути да су љекари након обављеног прегледа обавезни у року од три дана написати налаз и мишљење у електронској форми у апликацији, односно ИЗИС-у, а налаз ће аутоматски бити видљив породичном љекару, као и доктору специјалисти који је предложио компјутеризовану томографију и магнетну резонанцу – истичу у ФЗО.

Право на поменуту радиолошку дијагностику на терет средстава обавезног здравственог осигурања осигурано лице Фонда има једном годишње по дијагнози, као и на један контролни преглед уколико је потребан.

-Изузетак су обољели од малигних болести и дјеца до 18 година које љекари могу да упућују више пута и на исти преглед у току године, уколико је то потребно. Код нејасних налаза, такође, постоји могућност да се преглед понови. Напомињемо да ће се хитни случајеви и даље упућивати на болничко лијечење у оквиру којег ће им се обавити сви потребни прегледи – рекли су у ФЗО.

ФЗО ће и у будуће дефинисати даваоце дијагностичких услуга и број слободних термина, и то на основу капацитета и распореда које Фонду достављају здравствене установе које пружају услуге компјутеризоване томографије и магнетне резонанце.

-Фонд здравственог осигурања Републике Српске ће и убудуће наставити да поједностављује процедуре остваривања здравствене заштите, а ово је само један од конкретних примјера предности и унапређења ефикасности и квалитета здравствене заштите које омогућава ИЗИС – кажу у овој установи.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!