Друштво

Билећа не може да враћа дуг по основу емисије обвезница из 2022. године

Централни регистар хартија од вриједности Републике Српске објавио је на свом сајту да је започео принудну наплату са рачуна општине Билећа.

Разлог због овакве одлуке наведен је да општина Билећа касни у исплати дуга који је настао емисијом обвезница 2022. године, стоји на сајту централног регистра.

Поступак принудне наплате 19. ануитета обвезнице локалне ознаке ОПБЦ-О-А емитента Општина Билећа покренут је дана 05.04.2024. године због неплаћања у року.

Подсјећамо да се Билећа у августу 2022. године емисијом обвезница задужила за 4,3 милиона марака на период отплате од десет година.

Разлог због кога се руководство општине Билећа одлучило на овај корак је измирење дуговања Пореској управи  Републике Српске и добављачима роба и услуга.

План отплате је био да општина Билећа у првој години плаћа само камате које су мјесечно износиле око 15.000 КМ а након тога општина се обавезала да настави са плаћањем и камате и главнице које укупно износе око 47.000 КМ мјесечно.

Општина Билећа је у све већем проблему са готово сталним блокадама рачуна док општинско руководство није у стању да управља са буџетом локалне заједнице. Радницима касне плате а не уплаћују се ни допрониси радницима који већ дуже вријеме не могу да користе услуге здравственог система Републике Српске.

Подијели...
Извор
Билећа Online

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!