Друштво

Афричка куга у Источној Херцеговини. Кривичне пријаве због нелагалног промета животиња

Министар пољопривреде, шумарстав и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је данас да је у неколико општина у Херцеговини утврђено присуство афричке куге свиња, а разлог је нелегални промет ових животиња из угрожених подручја због чега ће бити поднесене кривичне пријаве.

Минић је рекао да је око 70 свиња из угроженог подручја транспортовано у Херцеговину, а налази су показали да је више од 80 одсто испитаних свиња позитивно на вирус афричке куге.

Истакао је од краја сљедеће седмице настављају исплату штете проузроковане афричком кугом свиња.

– Све ветеринарске организације, а крајњи рок је 15. новембар, имаће обавезу пописа свих животиња. Након тога ниједан пољопривредни произвођач који не буде уредан у смислу маркирања, обиљежавања животиња и увјерења о здравственом стању неће имати право на накнаду штете, нити поновног усељавања животиња на фармама гдје је била евидентирана афричка куга – рекао је Минић.

Он је навео да ће бити донесен и правилник који ће прописати ниво биосигурносних мјера да би се могло безбједно наставити са свињогојством.

Нагласио је да је до сада еутаназирано око 48.000 свиња у Српској.

Минић је поновио да Република Српска има активан приступ овом проблему, да правовремено реагује и да је ситуација под контролом.

Координатор Ресора за ветеринарство у ресорном министарству Негослав Лукић рекао је да су на вријеме успјели да открију два кластера у Невесињу одакле су свиње продате у Љубиње, Билећу, Гацко и Берковиће.

Републички ветеринарски инспектор Владимир Милијевић упозорио је да се приликом транспорта свиња мора имати увјерење о здравственом стању животиња или да долазе из незараженог подручја.

– У супротном, казна за правно лице износи од 3.000 до 9.000 КМ, за одговорно лице у правном лицу од 500 до 1.500 КМ, колико и за физичко лице, те за самосталног предузетника од 1.000 до 3.000 КМ – рекао је Милијевић.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!