Друштво

Оружаним снагама недостају најмање 150 људи и материјално-техничка средства

Стање у Оружаним снагама (ОС) БиХ није задовољавајуће, јер је очигледан одлив професионалних војних лица и мањак материјално-техничких средстава, али има помака када је ријеч о заштити људских права у војним редовима у односу на претходне године.

Казао је то за “Глас” парламентарни војник повјереник Бошко Шиљеговић који је у Парламент БиХ доставио извјештај о виђењу ситуације у ОС у 2022. години.

Свако професионално војно лице или кадет у ОС БиХ има право непосредно да контактира с војним повјереником те да поднесе притужбу ако процијени да су ускраћена или повријеђена одређена права, а Шиљеговић признаје да су и лани у раду имали доста притужби.

Добар дио жалби професионалних војних лица које су стигле на његову адресу односио се на обављање дужности другог формацијског мјеста и то махом на основу усмених наредби надређених.

– За тај ангажман нису имали потребну документацију, кроз наредбу, а на основу које остварују и право на одређене бенефите – рекао је Шиљеговић.

Остатак притужби се односи на, између осталог, како је појаснио, пријем по препоруци команданта у почетни чин подофицира, могућност постављења на виша формацијска мјеста, отворене дисциплинске поступке, али било је, као и раније, поднесака у којима су се професионална војна лица жалила на остваривање права, као што су накнаде.

Говорећи о дијелу у којем је набројао шта је све затекао на лицу мјеста када је, према правилима, обилазио касарне и локације на којима су припадници ОС БиХ, подвукао је да недостаје материјално-техничких средстава у војним редовима, али да су, за разлику од прошлог извјештаја повјереника, лани на вријеме набављени енергенти за сезону гријања.

– Осим Бихаћа скоро све касарне су имале алтернативно или право гријање – поручио је Шиљеговић.

Други велики проблем је персонална попуњеност.

– Недостаје људи, не бих да откривам све, али у једној бригади недостаје 150 особа. Све је то повезано са одливом, одласком професионалних војних лица из службе – рекао је и додао да, с друге стране, у извјештајном периоду није било потешкоћа са храном, иако су у том сегменту евидентирани проблеми са континуитетом дистрибуције одређених намирница.

Шиљеговић се осврнуо и на пружање правне помоћи војним лицима. Рекао је да је и лани већи број професионалних војних лица затражио од њих да посредују у одређеним ситуацијама, а епилози су показали да је у око 80 одсто захтјева удовољено захтјеву, посебно када су у питању породични и здравствени проблеми.

Осим по директним притужбама професионалних војних лица, повјереник је овлашћен да поступа и по службеној дужности када у спровођењу својих надлежности добије информације или уочи околности које упућују на кршење људских права и слобода припадника ОС БиХ. У војним редовима има око 8.500 припадника.

Мандат

Позиција парламентарног војног повјереника успостављена је с циљем јачања владавине права, као и заштите људских права и слобода припадника ОС БиХ. Мандат повјереника траје пет година, с могућношћу једног поновног избора. Пробни мандат Бошку Шиљеговићу је почео 2009. године, а други мандат је започео крајем фебруара 2018.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!