Друштво

Шћепан Алексић из Билеће након 40 година новинарства брине о малој фарми (ВИДЕО)

Бројни су Херцеговци у потрази за бољим и лакшим животом село замијенили градом. Ипак, има и другачијих примјера. Шћепан Алексић, ветеран новинарства у Херцеговини и аутор десетак књига прозе, скромну новинарску пензију надопуњује држећи малу фарму крава.

Скоро четрдесет година Алексић је радио као агенцијски новинар и сарадник бројних листова и часописа. Већ пету годину је пензионер, а како новинарска пензија није била довољна да школује два сина, вратио се у родне Богдашиће код Билеће, гдје храни шест крава, а млијеко даје у откуп мљекари Пађени.

– Има једна изрека у Херцеговини:”Зла година орла натјерала да зимује међу кокошкама” – подсјећа Алексић.

Живот сељака, који је Шћепан често описивао у својим романима и приповијеткама, није нимало лак, а ни цијењен, у што се и сам увјерио.

– Устајање у пола пет и онда цијели дан има посла. Љети, до девет сати, нема кад да се сједне – каже он.

Иако има обавеза по читав дан, нађе времена да чита, али и пише.

– Тако ми некад нешто падне на памет, а немам кад да сједнем, па на брзину прибиљежим да не заборавим, па касније напишем – каже он.

Ни новинарски ни фармерски посао није лак, каже Шћепан. Први је изузетно стресан, а други физички захтјеван и тражи стално присутво.

– Лијепо је живјети на селу, много љепше него у граду, али није лако живјети од села – истиче он.

Шћепан Алексић је аутор једанаест збирки приповједака и романа, а његови текстови објављивани су у писаним медијима цијеле бивше државе. И сада, док брине о свом малом крду и даље пише. Како каже, са кравама је понекад лакше него са људима, па и ове племените и корисне животиње могу да инспиришу. Можда ће и то бити тема неке од његових будућих књига.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!