Друштво

Штрајк радника билећког пречистача отпадних вода не престаје. Фекалије отичу у језеро

Отпадне, фекалне и оборинске воде ових дана се слијевају у Билећко језеро, а све због штрајка радника предузећа Пречистач отпадних вода у Билећи. Главног републичког водног инспектора јутрос је дочекала и прва анонимна пријава, то нам је у телефонском разговору потврдио Бранислав Мићић и додао да ће инспектори изаћи на терен. На терен ће и ХЕТ-ова лабораторијска служба. Шефица нам одговара да је рано говорити о посљедицама и додаје да је олакшавајућа околност добра хидрологија.

“Наглашавамо да радници имају право на борбу за остваривање својих права, али је на постројењима оваквог типа дужност руководства да у сваком тренутку обезбиједи минимум одржавања радног процеса како би се евентуалне посљедице свеле на минимум”, каже Адријана Вучуревић, шеф Службе за лабораторијска испитивања у ХЕТ-у.

Еколошка катастрофа није близу али ако се овакво загађење настави није добро, кажу стручњаци. Воду из Билећког језера пију грађани Билеће, Херцег Новог и дијела Дубровника а у једној мјери је користе и Требињци.

“Није то добро али није нешто много забрињавајуће. Највећи проблем је, не знам како је искључено то постројење да ли је системски, моје су процијене да поновно покретање тог система може да кошта”, рекао је Душко Вујовић, шеф Сектора за управљање водама у ХЕТ-у.

“Постројење има своју сврху, зато је и направљено. Неко ће рећи а то и јесте чињеница да је овај град живио и без постројења али када га већ имамо ово је штета да се овако развија ситуација”, изјавио је Предраг Носовић, директор ЈП Пречистач отпадних вода у Билећи.

У требињском Водоводу нису забринути. Директор за АТВ објашњава да ова ситуација нема утицаја на требињски води јер се користи вода сливног подручја Оријен.

“Оно што могу још да кажем је да ми имамо редовне наше интерне контроле по више мјерних и осјетљивих мјеста по граду гдје су школе, вртићи, објекти јавног окупљања а имамо и екстерну контролу Завода за јавно здравље тако да су сви параметри за сада у реду”, казао је Миодраг Батинић, директор Водвода у Требињу.

Из предузећа Воде Српске поручују да изражавању жаљење због овакве ситуације и додају да се рјешење мора што прије наћи. Двадесетак радника билећког Пречистача отпадних вода већ десет дана је у штрајку због закашњелих плата, посљедњу су примили за мај ове године. Финансирају се кроз грант општине Билећа а један дио стиже и из ХЕТ-а.

У општини су јуче за АТВ казали да не могу ништа урадити без усвајања Ребаланса буџета, у ХЕТ-у данас кажу да су исплатили све транше.

Подијели...
Извор
АТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!