Друштво

Наредне седмице поскупљује гориво

Поскупљење горива у Српској је неизбјежно због раста набавних цијена, а нова поскупљења услиједиће почетком седмице, рекао је “Гласу Српске” предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори РС Драган Тришић.

Нагласио је да у посљедњих мјесец дана није било значајних промјена цијена нафтних деривата на тржишту Српске.

– Већ почетком ове седмице компаније из Европе које се баве продајом деривата, као и рафинерије из којих се дистрибутери снабдијевају, повећале су цијене дизела – навео је Тришић.

Нагласио је да су разлози раста набавних цијена глобална дешавања које су на сцени, а тичу се могуће рецесије и промјене у политици земаља Организације земаља извозница нафте (ОПЕК).

– Такође, на све утиче и неповољна безбједносна ситуација, али и могуће ограничење постојећих рута снабдијевања – навео је Тришић, али није изнио прогнозе за колико би гориво могло да поскупи од идуће седмице.

И на бензинским пумпама у Српској навели су да ће од идуће седмице кориговати цјеновнике.

– Промјена цијена биће са новим набавкама. За колико тачно, не знамо. Све ће бити усклађено према новим набавкама и ограниченој маржи у промету – навели су на бензинским пумпама.

Потврдили су и да је већина њих кориговала цијене прије пар дана у просјеку за пет фенинга навише, па тако сада возачи за дизел треба да издвоје у просјеку око 3,15 марака по литру.

Предсједник Удружења дистрибутера нафтних деривата ФБиХ Миленко Бошковић рекао је да је због најављеног смањења производње ОПЕК-а за два дана дошло до скока од 25 фенинга прерађене нафте од добављача.

– Тако да је гориво у набавци у сриједу за четвртак поскупјело за 10,6 фенинга, док је набавна цијена за петак коригована навише за 15 фенинга – казао је Бошковић и додао да поскупљење горива поново отвара питање интервенције у пореску структуру јер ће тешко стање наступити у привреди.

Група ОПЕК+ договорила је у сриједу на састанку у Бечу да смањи заједничку производњу нафте за два милиона барела дневно, у настојању да заустави пад цијена “црног злата” изазван слабљењем глобалне економије. То је највеће смањење производње ОПЕК-а и савезника од 2020. године.

Казне

Поједине бензинске пумпе у Српској претходних мјесеци продавале су гориво по цијенама већим од дозвољених. Тако су им инспектори само за 15 дана у августу изрекли казне тешке 175.300 марака. Такође, од марта до краја јула инспектори су издали 230 прекршајних налога у вриједности од 1,67 милиона КМ због кршења марже при формирању цијена.

Одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука Милко Грмуша раније је “Гласу “ рекао да су казне изречене пумпама кап у мору у односу на то колико зараде на основу продаје горива по вишим цијенама од дозвољених.

– То је исто као да су им рекли наставите жешће. Ништа те казне не значе, већ инспектор треба да затвори бензинску пумпу на мјесец дана и онда ће они бити у проблему – казао је Грмуша.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!