Друштво

Сви агрегати ХЕТ-а у погону. Дотоци у Билећко језеро смањени (ВИДЕО)

Таминџија: ХЕТ неће одустати од плана ревитализације. Митровић: Дотоци у хидроакумулацију "Билећа" су мањи за 35 одсто

Хоће ли, када и под којим условима бити настављен кредитни аранжман за ревитализацију агрегата у електрани „Требиње 1“, предузећа Хидроелектране на Требишњици, са њемачком КФВ банком?

Ни три мјесеца послије, из њемачке Владе нема потврдног одговора. Пројекат ревитализације спроводи се у оквиру програма “Пауер 3”.

Трећа и четврта фаза су у поодмаклој реализацији, тендер је завршен, оцијењене понуде двије компаније. У ХЕТ-у чекају став КФВ-а. Сарадања је стопирана, све активности су на „стендбају“. Квартални извјештаји шаљу се у Њемачку, без одговора с друге стране, јер се тамошња Влада још није изјаснила о пројектима у фази реализације. Првобитно је била планирана ревитализација једног, па накнадно друга два агрегата у ХЕ Требиње 1. Вриједност радова је око тридесет милиона марака.

– Стручно особље ХЕ „Требиње 1“ је било за варијанту ревитализације сва три агрегата, да би имали унифицирану опрему. Такав је тендерски поступак – рекао је извршни директор за производњу и техничке послове ЗП ХЕТ, Требиње Илија Таминџија.

Услова за прекид сарадње, за сада, нема. Таминџија је потврдио да ХЕТ неће одустати од плана, јер „производни живот“ ХЕ „Требиње 1“ зависи од ревитализације агрегата, њемачким или властитим новцем.

– У сваком случају, и ако прекинемо тај процес са КФВ, ХЕТ ће донијети најбољу одлуку. Имамо начина, имамо додатне приходе, нови уговор о међусобним односима даје нам за право да ревитализацију урадимо властитим средствима – додао је Таминџија.

Електрана није погонски угрожена. Предузеће је за шест мјесеци остварило производњу за два одсто мању у односу на план.

– Главни и једини узрок неостварења у опдносу на план јесте хидрологија. Дотоци у хидроакумулацију „Билећа“ су мањи за 35 одсто – изјавиој е извршни директор за управљање системом, ЗП ХЕТ, Требиње Милан Митровић.

Иако је воде у Акумулацији „Билећа“ нешто мање у односу на план, тренутно су у погону сви агрегати у саставу ХЕТ-а. Протеклих дана сарадња је остварена и са ПХЕ Чапљина.

– Ми смо, у оквиру система ЕРС, увијек на услузи, и залихе воде које имамо, вјерујем да ће одговорити до јесени, до првих већих дотока, које можемо очекивати – навео је Митровић.

Извјеснији развој ситуације у вези са ревитализацијом, може се очекивати до јесени. Тада је планиран и ремонт постројења и опреме, да би електрана спремно дочекала зимску производњу.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!