Хроника

Крађа струје у Српској узела маха

Крађа струје и данас је велики проблем који електро предузећима односи огромна средства. У “Електрокрајини“ објашњавају да сваки украдени киловат плаћају готово четвороструко више него што “Електропривреда“ наплаћује становницима.

Кренули су у “лов“ на крадљивце.

“Нама у укупним приходима ови издаци за покриће губитака на дистрибутивној мрежи односе 26% и ми смо сада предузели неке активности, изузетно активно са свим радницима на терену радимо на томе да се појачају контроле”, каже директор Драган Чавић и додаје:

“Донијели смо неке одлуке и утврдили акта којима смо повећали награде радницима који открију неовлаштену потрошњу у ‘Електрокрајини’, али истовремено лицима, која могу заштитити потпуно, анонимност, пријавом неовлаштене потрошње, односно крађе енергије, гдје свако има право на 500 КМ једнократне накнаде уколико је информација поуздана и довела до открића, односно санкционисања неовлаштене потрошње”.

Губитке на мрежи смањују и у “Електро Бијељини“. Тамо су лани открили 19 случајева који су се упустили у крађу. Тако су фактурисали око 110.000 КМ.

“Тај тренд смо наставили и у овој години и већ до сада имамо 28 ухватнина у вриједности од преко 60.000 КМ. И у наредном периоду ‘Електро Бијељина’ ће посебну пажњу посветити борби против неовлаштене потрошње електричне енергије и очекујем да ће се то веома позитивно одразити на наше свеобукупно пословање”, прича Слободан Ђаламић, стручни сарадник за комуникацију у “Електро Бијељини”.

Упозорење стиже и из матичног предузећа. У Електропривреди Српске поручују, они који краду струју штете себи, али и цјелокупном систему и на дугорочном плану могу изазвати још већу штету.

“Ти губици су за 2021. годину износили око 10,33%, док су за прошлу годину смањени на 9,77%. Морам да кажем да је, што је природно, како је ‘Електрокрајина’ највећа дистрибуција, они имају и највеће губитке и код њих су губици 11,99% за прошлу годину, али такође да апелујем на грађане да велики удио, мимо техничких губитака има и неовлаштена потрошња”, рекао је Иван Копривица, извршни директор за техничке послове у ЕРС-у.

Они који краду електричну енергију, краду и од квалитета мреже. У појединим полицијским управама забиљежен је пораст крађе струје.

Многи заборављају да је крађа струје кривично дјело. Тако се Кривичним закоником Републике Српске третира од јула 2017. године.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
АТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!