Република Српска

“Тесла” ће под хаубу уграђивати дијелове из Републике Српске

У њемачкој фабрици “Пасс”, која послује у Семберији и производи савитљиве цијеви за проток течности разних профила, а које се уграђују у више типова аутомобила реномираних произвођача, требало би да се почну правити ови дијелови и за свјетски познат бренд возила “Тесла”.

Потврдио је ово за “Независне новине” Радо Малетић, директор ове фабрике, који је додао да ће то узроковати и отварање нових радних мјеста.

“Ми радимо за велике брендове дијелове за проток разних врста течности и то све иде испод хаубе. Радимо разне цјевчице, све што подноси велику температуру. ‘Тесла’ је већ дошао у Њемачку и ‘Пасс’ је добио простор да конкурише, односно да ради одређене производе за ‘Теслу’. Ти дијелови, односно поједини производи, које ‘Пасс’ ради навелико, дошли би у Бијељину и дошло би до увећања и проширења постојеће производње, а то би донијело и нова радна мјеста”, рекао је Малетић.

Он је увјерен да би се то у Бијељини требало десити, те додаје да ће “Пасс” у овом граду, који већ запошљава више од 1.000 људи, ако то заживи, доћи до бројке од 1.500 запослених.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић такође подсјећа да у овом граду већ имају компанију “Пасс”, која производи аутомобилске дијелове за страно тржиште и у тој области остварује значајне пословне успјехе, па се надају да ће се најаве о проширењу овог производног сектора обистинити.

“Град Бијељина у оквиру својих надлежности сваком инвеститору излази у сусрет колико је год то могуће, имамо спремне пословне зоне, на одличном смо геостратешком положају, за двије године ћемо с Европом бити повезани ауто-путем”, рекао је Петровић за “Независне новине”.

Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града Бијељина, истиче да је тај град у посљедње вријеме постао атрактиван инвеститорима и због градње ауто-пута, који ће овај град повезати са Београдом и Бањалуком, а што су огромна тржишта.

“Не изненађује ме та вијест о ‘Тесли’. Мислим да ће Бијељина у наредних 10-15 година бити плодно тло за инвестиције, а на нама из администрације је да свим тим људима, који су заинтересовани да инвестирају, то максимално олакшамо и убрзамо посао. Наравно да бих био срећан да се обистини то са ‘Теслом’, али и било којом другом компанијом која ће запослити људе и овдје донијети неку нову вриједност”, рекао је Ђурђевић за “Независне новине”.

Стево Савић, предсједник Подручне привредне коморе Бијељина, каже да планира да се састане са директором фабрике “Пасс” у овом граду, те истиче да је ријеч о средини која је плодно тло за инвестирање.

“Мислим да је ријеч о доброј вијести. Сигурно је да ту постоје одређена ограничења, питање је како обезбиједити и додатну радну снагу, али то су питања која завређују пажњу и озбиљнији ангажман, како Привредне коморе, тако и ресорног министарства, Владе и тако даље”, наглашава Савић у изјави за “Независне новине”.

Милица Марковић, директорица Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА), каже да о причи у вези са “Теслом” нема званичне информације, али је радује ако се то обистини.

“То сигурно значи проширење капацитета и добра је прича са становишта нових радних мјеста. Ми имамо добру сарадњу са фабриком ‘Пасс’, ми их водимо као позитиван примјер страних инвестиција код нас. Бијељина има чак и неке предности које други градови у БиХ немају, близу је границе са ЕУ и близу Србији, она је раскрсница путева. Бијељина, као град у равници, има шта да понуди, а добиће и ауто-пут, што ће бити још већа предност, будући да је путна инфраструктура веома битна за стране инвеститоре”, навела је Марковићева за “Независне новине”.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!