Република Српска

Резултат примјене савремених система

Смањен број погибија на путевима

Увођењем савремених система широм Републике Српске знатно је смањен број погибија на путевима. По званичним подацима МУП, тај број на годишњем нивоу је за више од 50 одсто мањи.

У периоду након рата на путевима је гинуло око 250 особа годишње, а у посљедње двије године 101 особа, изјавио је министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

Под савременим системима мисли на видео надзор, те стационарне и мобилне радаре широм Републике Српске.

Он је рекао да је велики губитак за Републику Српску то што је од 1996. године у саобраћајним несрећама погинуло око 4.500 људи.

– Знамо колико то носи унесрећених породица, као и то да је материјална штета милионска. Зато је циљ свега што улажемо у безбједност саобраћаја годинама уназад то да се смање погибије на нашим путевима, да се смањи број удеса. То једино можемо укључујући све агенције и институције које се баве безбједношћу саобраћаја – рекао је Лукач.

По званичним подацима, у трећем тромјесечју ове године у Републици Српској је било 2.691 саобраћајна незгода у којој је погинуло 36 људи, а повријеђено њих 1.012.

Лукач је нагласио да је Влада Српске уложила много средстава како би возачи били безбједни у саобраћају, те ће се и даље радити свим расположивим могућностима и средствима, нарочито законским овлаштењима полиције, на томе да та безбједност буде на што вишем нивоу.

Министар саобраћаја и веза Српске Недељко Ћорић рекао је да све релевантне институције Српске предано раде и да су евидентни резултати на унапређењу безбједности саобраћаја у Српској.

Он је навео да је Влада Српске издвојила значајна средства и реализовала многе пројекте у овој области.

По посљедњим подацима, у трећем тромјесечју у РС регистровано је укупно 126.917 возила, што је за 2,1 одсто више у односу на исти период претходне године. Од укупног броја регистрованих возила, 81,5 одсто односи се на путничке аутомобиле.

ВИШЕ АУТО-ПУТЕВА

Предсједник Владе РС Радован Вишковић изјавио је да Српска намјерава да гради што више ауто-путева и брзих путева, јер се најмање саобраћајних незгода дешава на таквим саобраћајницама. Вишковић је рекао да се у побољшање безбједности саобраћаја мора укључити што више чинилаца.

Он је истакао да су најкритичнији показатељи безбједности саобраћаја, као што су губици људских живота, у паду у посљедњих неколико година, те да је потребно учинити напор да се смањи и материјална штета која настаје у саобраћајним незгодама.

Подијели...
Извор
СРПСКА ИНФО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!