Занимљивости

Ево колико је младожења прошле године у Српској узело женино презиме

Да се све више младожења приликом склапање брака одлучује да своје презиме замјени презименом њежније половине показују и чињеница да је у току прошле године у Републици Српској у 23 случаја склапања брачне заједнице дошло до промјене презимена.

Наиме, у традиционалним друштвима је устаљена потреба да жена приликом удаје треба да преузме мужево презиме јер чином брака она ступа у супругову породицу, али све чешћи су случајеви у којима муж узме женино презиме.

Како су за „Независне новине“ казали из Републичког завода за статистику (РСЗ)  у току прошле године склопљено је 5.530 бракова, а у 23 случаја је младожења је прекришио традицију и преузео женино презиме умјесто свог.

Како истичу, постоје и ријетки случајеви гдје се младожења одлучи да поред свог презимена задржи и женино.

„Када је у питању презиме након закључења брака, у току прошле године своје презиме задржало је 5.504 младожења, а  у три случаја младожења је на своје презиме додао од невјесте“, наводе из РСЗ.

Иван Шијаковћ, социолог, за „Независне новине“ истиче да се у будућности може очекивати да се овакав тренд настави па чак и повећа.

„Сматрам да у будућности можемо очекивати да се овај тренд настави, односно да ће већи број младожења  узимати женино презиме, па чак мислим да ће доћи и то тога да много већи број њих уз своје презиме узима и женино“, рекао је Шијаковић.

Према његовим ријачима, за овакве случајеве постоји више различитих разлога.

„То је двоструко условољено, јер је наша традиционлана патријахална култура доста ослабила протеклих година. Некад је било незамисливо и нечекивано да у једној балканској породици младожења своје презиме замјени жениним, а сада то постоје нешто сасвим нормлано“, рекао је

Шијаковић, додајући да се балканска култура доста трансформисла и да овакав податак не треба представљати изненађење.

„Још један битан разлог јесте тај што се начин исказује равносправност између супружника, као и сама верност али и узајамно поштовање“, рекао је Шијаковић, додајући да ово појачава повезаност између брачног пара.

Како је рекао, многи мушкарци се за промјену презимена приликом вјеначања одлучују због користи.

„Доста младожења се за промјену презимена одлучује из личне користи. Уколико је њихова патнерка има бољи углед и утицај многи од њих желе исто, јер они немају тај углед и самим тим када своје презиме замене њеним они одмах добију све што њихова жена већ има“, закључио је Шијаковић.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!