Хроника

У статистици и жене насилници. Пуница тукла зета

За првих осам мјесеци текуће године пријављено је 657 случајева породичног насиља, а од тога у 41 случају жене су извршиле насиље над мушкарцима, потврђено је за „Независне новине“ из Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС).

„У периоду јануар – август 2022. године пријављено је 657 случајева насиља унутар породице која је починило укупно 675 лица. Полицијски службеници су поступали по пријавама и утврдили да су почињена 543 кривична дјела насиље у породици или породичној заједници, а за остале случајеве су поднесени извјештаји о почињеном насиљу у складу са Законом о заштити од насиља у породици у РС“, наводе из МУП-а.

Како истичу у МУП-у, различити су случајеви у којима је било насиља над мушкарцима.

„Имамо насиље у брачним заједницама, односно у 16 случајева је супруга извршила насиље над мужем“, наводе из МУП-а.

Да је било насиља између бивших партнера, потврђује и податак да је у 12 случајева бивша партнерка извршила насиље над бившим партнером.

„Када говоримо о ванбрачној заједници, у пет случајева је ванбрачна партнерка извршила насиље над ванбрачним партнером“, наводе из МУП-а.

Како наводе, у три случаја насиље је извршила кћерка над оцем, а такође су била и три случаја гдје је мајка извршила насиље над сином.

„У једној случају забиљежено је насиље пунице над зетом“, наводе из МУП-а, додајући да је најчешћи облик насиља у свим случајевима било психичко и физичко насиље.

Александар Милић, психолог, рекао је за „Независне новине“ да је сваки вид насиља у основи поремећај личности.

„Када говоримо о девијантном понашању било ког узраста рачунамо да је више насиља мушкараца над женама, према неком омјеру он је 4:1. У овом случају видимо тај омјер, односно имао 675 случајева насиља, а 41 је од стране жена“, рекао је Милић.

Како каже, особе које врше насиље су склоне недостатку увида у то што чине, али и недостатку емпатије било да се ради о женама или о мушкарцима.

„Видимо да имамо разне облике насиља од стране жена, али највише таквих случајева је у брачној заједници, јер је ту доста већи притисак, али вјерујем да је повећан број и вербалног насиља“, рекао је Милић.

Према његовим ријечима, особе које врше насиље не прихватају да је то огроман проблем.

„Све то укупно је повезано с психичким насиљем. То су особе које не могу да схвате свој проблем, не прихватају љекарску помоћ, те код њих само вриједи одређени вид принуде“, казао је Милић.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!