Друштво

Припадницима Равногорског покрета по пет мјесеци затвора

Апелационо вијеће Суда БиХ донијело је другостепену пресуду којом су Душан Сладојевић, Славко Алексић и Ристо Лечић осуђени на по пет мјесеци затвора јер су марта 2019. године у Вишеграду учествовали на скупу равногораца.

У неправоснажној пресуди је утврђено да су Сладојевић, Алексић и Лечић својим активностима на скупу равногораца у Вишеграду величали четнички покрет и (Драгољуба) Дражу Михаиловића, те починили кривично дјело „изазивање националне, расне и вјерске мржње“, преноси Бирн.

Суђење им је почело у јулу 2021. године, а првостепеном пресудом из децембра прошле године Суд БиХ прво их је ослободио оптужбе да су се окупили 10. марта 2019. године на Тргу палих бораца у Вишеграду, у организацији вишеградског општинског одбора „Равногорског покрета“ на којем је било припадника покрета из Србије и Црне Горе, у униформама и са заставама, који су касније возилима отишли на локалитет Добрунске ријеке, познат као Дражевина.

Ова пресуда је касније укинута.

На другостепену пресуду постоји могућност жалбе Трећестепеном вијећу Суда БиХ.

Оптужница, коју је у цецемнру 2020. године подигло Тужилаштво БиХ, теретила их је да су приликом постројавања припадника Равногорског покрета, међу којима је било и припадника из Србије и Црне Горе, Сладојевић као предсједник Равногорског покрета Републике Српске и Алексић учествовали у вршењу постројавања, кориштењем војне терминологије и уз предају рапорта, као и да су износили говоре у којима су величали Равногорски покрет те пуштањем и пјевањем пјесме која у свом тексту изражава пријетњу или насиље, изазвали узнемиреност и страх становништва а нарочито повратника и грађана Вишеграда и околних мјеста.

Лечић је, према оптужници, приликом окупљања на тргу, започео са пјевањем пјесме уз гусле, којом се велича четнички покрет, а „која у свом тексту изражава пријетњу или насиље, изазвао узнемиреност и страх становништва“.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!