Друштво

Кажњени маркети који су ограничавали продају брашна и уља у Српској

Маркети у Српској који су у протеклом периоду ограничавали продају основних животних намирница кажњени су и мораће да плате 8.400 КМ.

УИнспекторату Српске објашњавају да, према Закону о заштити потрошача у РС, маркети немају право да ограничавају количину намирница које грађани потрошачи могу да купе.

– Овим законом, у члану 13. став 11, трговцима је забрањена дискриминација било којег потрошача, нарочито одбијањем продаје производа који је изложен или на други начин припремљен за продају или одбијањем услуге која се може обавити или условљавањем продаје производа – наглашава за Српскаинфо главни републички тржишни инспектор Радивоје Гаврић.

У поступку инспекцијске контроле, а због ограничавања куповине од стране трговаца, кажњена су три трговачка центра.

– Кажњени су због ограничавања куповине основних животних намирница, односно уља и брашна. Поступајући инспектори су на основу почињених прекршаја издали шест прекршајних налога у износу од 8.400КМ – каже Гаврић.

Додаје да је ова појава била уочљива у марту ове године.

– Инспектори су до информација о оваквом понашању маркета долазили радом на терену, али и пријавама незадовољних грађана. За прекршаје из Закона о заштити потрошача прописане су казне од 2.000 до 10.000 КМ за правно лице, те од 800 до 4.000 КМ за одговорно лице у правном лицу – поручује Гаврић.

Подијели...
Извор
ЕУРОБЛИЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!