Република Српска

Нема више илегалне продаје преко интернета

Како би стали у крај трговцима који, мимо закона, продају све и свашта на друштвеним мрежама, удружења за заштиту потрошача креирала су нове прописе захваљујући којима ће електронска трговина изаћи из сиве зоне, што ће обезбиједити додатне милионе у каси БиХ.

Иако је Законом о трговини РС и сада прописано да сви који се баве продајом робе на интернету морају бити регистровани и са потрошачима склопити уговор о купљеној роби на даљину, бројни грађани потпуно јавно на “Фејсбуку”, “Инстаграму” и другим интернет платформама илегално продају разне артикле без издавања рачуна и било какве гаранције.

Како би се томе стално у крај, удружења за заштиту потрошача “ToPeer” из Добоја и “Дон” из Приједора креирала су документ под називом “Смјернице за заштиту потрошача при електронској трговини у БиХ” којим су обухваћени сви недостајући прописи у важећим законским рјешењима.

Предсједница добојског Удружења грађана “ToPeer” Снежана Шешлија казала је да ће смјернице допринијети побољшању и измјени прописа везаних за важеће законе о заштити потрошача у РС, БиХ и Брчко дистрикту, као и законе о трговини у РС и ФБиХ.

– Смјерницама ће заштита потрошача у е-трговини коначно бити доведена у систем. Документ јасно предвиђа ко може бити е-трговац, да мора бити регистрован, имати одговорност као у класичној трговини, а дефинише и уговор о продаји, начин рекламације, те модел враћања робе. Новина је и увођење е-регистра који ће бити јавно доступан и захваљујући којем ће купац у сваком моменту имати прилику да провјери је ли трговац од којег купује робу легалан – казала је Шешлија и додала да документ прописује и већу одговорност платформи за оглашавање на интернету.

Када е-трговина буде у законским оквирима, прича Шешлија, инспекција ће имати одријешене руке да казни сваког ко ради нелегално.

– Да би то било остварљиво, неопходно је да прописе ускладимо са Законом о заштити личних података, који тренутно спречава инспекторе да покуцају на врата многих који илегално продају робу путем интернета. Потпуно је оправдана заштита нечијег интегритета, али не може се штитити лоповлук и институције ће направити одређене изузетке – казала је она.

Шешлија наводи да је област е-трговине код нас сада потпуно неуређена, због чега буџет БиХ губи огромне суме новца само по основу пореза.

– Припремајући овај документ дошли смо до поражавајућих података. У потпуно илегалним токовима је и до десет милиона марака годишње. Бројни грађани потпуно јавно на друштвеним мрежама продају робу без икакве одговорности према држави и потрошачима – рекла је Шешлија.

Предсједница Удружења “Дон” из Приједора Муриса Марић нада се да смјернице неће, након што буду усвојене, бити још један документ у низу чији се прописи у стварности не поштују с обзиром на прецизност и детаље.

– Важећа законска рјешења о питању трговине и заштите потрошача у БиХ су добра и поприлично усклађена са европским директивама. Међутим, њихова примјена је никаква и стиче се утисак да држава још не може одговорити на овај изазов. Ми који смо носиоци овог пројекта желимо да област е-трговине буде уређена и истрајаћемо на примјени нових прописа како би дошао крај илегалној продаји на интернету – каже Марићева.

До приједлога смјерница дошло се кроз јавне консултације, дебате радних група удружења, институција и послодаваца, а у наредним мјесецима од институција се очекују мишљења, приједлози, те реалан нормативни и временски оквир за коначно усвајање документа чија ће се примјена односити на државни и ентитетски ниво, као и на Брчко дистрикт.

Брзе поште

Снежана Шешлија истиче да је посебно неуређена област брзих пошта, које се у пословању према потрошачима све чешће намећу као “дупли” трговци.

– Неко себи даје за право да достављач брзе поште одлучује има ли потрошач право на увид у оно што је купио или не. Кад нешто купимо, тај производ треба да нам је видно доступан, а не умотан у гомилу папира, како најчешће брзе поште испоручују наруџбе. Купац може само нагађати шта је унутра, а док отвори пакет, достављач је већ километар далеко – каже Шешлија. 

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!