Друштво

Влада Српске испоручила опрему херцеговачким ватрогасним друштвима

Директор Републичке управе цивилне заштите РС Милан Новитовић испоручио је потрошну ватрогасну опрему за пожаре на отвореном представницима источнохерцеговачких ватрогасних друштава.

У питању су колективна опрема, попут ватрогасних цријева, млазница, спојница, напртњача, и друга ситна опрема коју су обезбиједили Влада РС и РУЦЗ, а у наредних 10-15 дана ће стићи и заштитна интервенцијска одијела, лична заштитна опрема коју користе ватрогасци и спасиоци, а цјелокупна вриједност набавке је више од 300.000 марака.

„У овој испоруци су лична заштитна средства и противпожарна опрема, који се временом хабају и морају се занављати. Срећом смо пре пожарне сезоне, и поред неких проблема с набавком и испоруком, успели обезбедити све ово како би ватрогасци и спасиоци спремни дочекали све изазове предстојеће пожарне сезоне“ , казао је Новитовић.

Он је напоменуо да је опрема подијељена на основу спецификације и процјена сваке од шест локалних заједница источне Херцеговине, чији су представници ватрогасних друштава на заједничком састанку анализирали стање у својим јединицама и стање опреме, као и потреба на терену.

Новитовић је напоменуо да треба и даље радити на опремању ватрогасно-спаслилачких јединица и повећању броја људи и подсјетио да Влада РС и РУЦЗ планирају у наредном периоду да формирају центар за противпожарну обуку у Требињу, гдје ће бити формирана и специјализована јединица за гашење пожара из ваздуха, за коју су већ набављене потребне посуде за воду и мобилне резервоаре, па ће се дјеловати у сарадњи с Хеликоптерским сервисом РС.

Замјеник старјешине Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Гацко Жарко Рудовић је потврдио да је то опрема која им је неопходна и која ће им добро доћи у свакодневном раду.

„Ми засад имамо довољно опреме, али се она, нарочито у пожарним сезонама, доста и хаба, тако да се она мора занављати сваке године, па сматрамо да ће ово што смо добили бити довољно за наредну сезону“, додао је Рудовић.

Опремом је задовољан и старјешина Ватрогасне јединице Требиње Здравко Кашиковић, додајући да је реализован зацртани план набавке који је засад задовољавајући.

„Као што се не могу предвидјети пожари, не можемо предвидјети ни сва материјална средства која нам требају, али, по нашим предвиђањима, за ову сезону ћемо, заједно са испоруком одијела и личне опреме, бити обезбијеђени и када су у питању пожари на отвореном и пожари на затвореном“, додао је Кашиковић.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!