Култура

Изложба „011-Момо-Капор“ у Требињу и Билећи

У Народној библиотеци Требиње отворена је изложба 011-Момо Капор, аутора Бојана Кундачине. Изложба је организована у оквиру Дана библиотекара, дводневне манифестације која је окупила преко 350 библиотекара из региона.

Бојан Кундачина, аутор изложбе и каталога је истакао да је користећи и спајајући двије умјетности којима се бавио Момо Капор, књижевност и цртање, покушао да уз помоћ њих исприча једну причу о Београду.

„Тема изложбе је, на неки начин Београд, али опет то је само метафорички представљен Београд. Оно што је Момо Капор покушавао јесте да у неким ситницама пронађе ту неку поезију. Он је, рецимо, поезију проналазио у Београду, у неким његовим улицама, неким карактеристикама, тако да можете да читате и на тај начин, као изложбу о Београду али може да тако и неки Требињац нађе ту поезију у тим неким угловима као што је Момо Капор налазио у Београду“, појаснио је Кундачина.

Он је навео да је 011 позивни број Београда и његов симбол, а Момо Капор јединствени број који нас позива да откријемо тај Београд, а школице су симбол умјетности Мома Капора.

„ Спојени су његови цртежи и текстови јер опет нисам могао да раздвојим Мома Капора као цртача и писца“, рекао је он.

Цитирајући Мома да је сан сваког Херцеговца да се настани у Требињу, Кундачина је истакао да је Момо, осим Билеће, много волио Требиње и увијек му се враћао.

„Остао је свјестан својих коријена- Херцеговине“, навео је он.

Изложбу чини 11 паноа који представљају 11 квадрата школице која води посматрача до овалног лука, тј. Београда.

Милица Котур, начелник Одјељења за заштиту културног насљеђа Министарства просвјете и културе РС је навела да је говорити о великом Мому Капору велика част.

„Ова изложба- да ли је изложба Момових цитата, ријечи или Момових цртежа и слика, да ли је Момо Капор био већи сликар или писац!? Или је он сликао ријечју, а писао сликом!? Ово је једна изузетна и лијепа изложба и можда кроз њу видимо Мома Капора на један сасвим другачији начин. Да нам је, кроз цртеж и слику дочарао оно што јесте- његову величину, величну једне громаде, Херцеговца који је из ових крајева“, истакла је она,

Ова изложба је представљена на Данима Београда, у априлу ове године. У Требињу ће бити отворена до 13. маја, а потом ће бити отворена и у Билећи.

Подијели...
Извор
РАДИО ТРЕБИЊЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!