Свијет

Руска Федерација суспендовала финансирање ОХР-а

Руска Федерација је информисала ОХР да суспендује своје учешће у финансирању ОХР-а, потврђено је „Независним новинама“ из ОХР-а.

С друге стране, из Амбасаде Русије у БиХ ову тврдњу из ОХР-а нису жељели коментарисати.

„Финансијска питања не бисмо жељели коментарисати јер су то питања унутрашње структуре ОХР-а“, рекли су из руске амбасаде за „Независне новине“.

Из ОХР-а истичу да новац за њихово финансирање обезбјеђују земље чланице Савјета за имплементацију мира (ПИК), те да буџетска година ОХР-а траје од 1. јула текуће, до 30. јуна наредне године.

Иначе, средства за финансирање ОХР-а обезбјеђују земље чланице Савјета за имплементацију мира. Буџет ОХР-а за 2021/2022. годину износи 5.327.627 евра. 

„Преглед доприноса појединих земаља у буџету ОХР-а је сљедећи: ЕУ 47,68 одсто, САД 22 одсто, Јапан 10 одсто, УК 6,69 одсто, Канада 3,03 одсто, Организација исламске конференције 2,5 одсто, Русија 1,2 одсто, остали 6,9 одсто“, наведено је на сајту ОХР-а.

Притом, према тврдњама из ОХР-а, Русија је још прошле године изнијела свој став по питању састанака УО ПИК-а.

„У јулу 2021. године, Руска Федерација најавила је да више неће учествовати на састанцима Управног одбора Савјета за имплементацију мира“, речено нам је из ОХР-а.

С друге стране, из Амбасаде Русије у БиХ рекли су нам да је Русија члан Управног одбора Савјета за имплементацију мира у БиХ (УО ПИК), као и да, како тврде, „не постоји механизам за суспендовање њиховог учешћа у пословању ове институције“.

Осврнули су се и на Кристијана Шмита, којег, подсјетимо, Српска не признаје као високог представника у БиХ.

„Принципијелан став Русије у вези с нелегитимношћу господина Шмита као високог представника у БиХ добро је познат. Међутим, то не мора значити да не учествујемо у раду УО ПИК -а. Русија је спремна да размотри могућност обнављања сарадње с господином Шмитом уколико он буде добио неопходну сагласност Савјета безбједност УН-а за ову функцију“, рекли су за „Независне новине“ из  Амбасаде Русије у БиХ.

Иначе, упитан да ли је Русија и даље чланица Савјета за спроводење мира, амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи недавно је рекао да Русија више не учествује на састанцима амбасадора и на Управном одбору ПИК-а, као и да не плаћа свој дио чланарине за ОХР који уплаћују све чланице тог тијела. 

„Претпостављам да је Русија одлучила да напусти ПИК“, истакао је Марфи током недавне посјете Бањалуци.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!