Србија

Разговарали Путин и Вучић

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са предсједником Русије Владимиром Путином, који му је честитао на убједљивој побједи на предсједничким изборима и на веома значајној побједи СНС на парламентарним изборима.

Путин је пожелио предсједнику Вучићу срећу и успјех на одговорној дужности шефа државе и напредак Србије у наредних пет година, уз увјерење да ће Србија и Русија сачувати истински пријатељске односе, саопштила је прес служба предсједника.

Предсједник Србије је захвалио на честиткама и рекао да ће Србија наставити да води политику европског пута, уз очување својих искрених и традиционалних пријатељских односа са Руском Федерацијом.

Двојица предсједника анализирали су економску ситуацију и билатералне односе у сфери енергетике и трговинске размјене, која је у 2021. и у прва два мјесеца 2022. године забиљежила раст, што је добар знак успјешне сарадње.

Вучић је упознао предсједника Путина са тешкоћама са којима се Србија суочава приликом увоза сирове нафте и изразио увјерење да ће руководства Гаспромњефта и Србије, као и партнери из ЕУ, наћи излаз из такве ситуације.

Такође, Вучић и Путин су констатовали да дугогодишњи уговор за гас, који је имала Србија, истиче 31. маја, те да је неопходно у најкраћем временском периоду покренути разговоре о цијени, количинама и другим условима набавке овог, за Србију, важног енергента.

На крају, Путин је информисао Вучића о догађајима у Украјини и разлозима којима се Русија руководила за спровођење, како је Путин рекао, операције у Украјини, а предсједник Вучић се позвао на, Путину већ добро познате ставове Србије, и закључке Савјета за националну безбједност, изразивши наду да ће се сукоб у Украјини окончати у најкраћем периоду.

Српски и руски предсједник за осам година су се срели 19 пута.

Први састанак био је 2014. године. Вучић и Путин први пут су се састали 7. јула у Москви, када је било ријечи о „Јужном току“ и сарадњи двију земаља. Посљедњи сусрет био је 25. новембра 2021. године.

Подијели...
Извор
СПУТЊИК

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!