Друштво

Билећа стари. Више пензионера него радника (ВИДЕО)

Од шест општина у Херцеговини, у четири живи више пензионера него радника. Подаци Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање показују да су они који привређују малобројнији од оних који примају пензије у Билећи, Невесињу, Љубињу и Берковићима.

У Билећи, која је некада била позната као једна од општина са највећим бројем фабрика, у којој су били гиганти попут Билећанке, Млина, Ковнице, Зрака, Југомонтаже и многих других, сада се нема чиме похвалити. Фабрике су постале пусте хале, а Билећа мјесто гдје највише живи најстарија популација. Чак 2.733 пензионера у односу на 2.221 запосленог.

Веселин Вујовић, начелник општине Билећа, упозорава да Билећа полако нестаје јер, како каже, доста кућа је на продају, људи одлазе у Нови Сад, Бањалуку, и друге градове, а све због недостатка радних мјеста.

Локалне заједнице, у којима су радници изгубили битку, спадају у категорију неразвијених општина.

Статистика показује да Љубиње постаје град пензионера. Најстарија популација, која је пензију стекла у некој од овдашњих фабрика које су затворене прије двадесетак година, не криви младе особе које у потрази за послом одлучују да напусте Љубиње.

У Љубињу је на платним списковима свега 614 становника, а пензију прима чак 960 особа.

– Млади људи немају пуно времена да чекају, они можда имају стрпљења годину дана и када добију понуду у окружењу, они одлазе – истиче Стево Драпић, начелник општине Љубиње.

Економски најугроженију су становници Берковића. Из општинске управе кажу да нема много изгледа да ће се у будућности ствари промијенити у корист радника.

Ненад Абрамовић, начелник Општине Берковићи, истиче да се ова општина суочава са чињеницом да се број становника смањује, да се број старачке популације повећава, а да млади махом одлазе.

Међу позитивним примјерима у Хецеговини је Гацко, које има 1.712 запослених више у односу на пензионерску популацију. Слиједи Требиње, са 1.625 запослених више у односу на број становника који су завршили радни вијек.

Суморну слику у свим срединама већ годинама нарушавају негативни подаци о природном прираштају.

Подијели...
Извор
РТРС

2 Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!