Привреда

Гориво поново поскупљује 5 пфенинга

На пумпама у Српској у наредним данима очекује се поскупљење горива за пет фенинга по литру. Иако повећање цијене овог енергнета није превелико, сваки фенинг је значајан за потрошаче, који се свакодневно суочавају с поскупљењем скоро свих производа.

Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, за „Независне новине“ истиче да је у претходном периоду цијена горива имала константан пад.

„У наредном периоду нас очекује тренд раста, у просјеку три до пет фенинга за бензин и дизел“, истиче Тришић.

Према његовим ријечима, цијене се крећу у просјеку БМБ95 2,21-2,30 КМ по литру и дизел ЕД5 2,-2,29 КМ по литру, док је цијена течног нафтног гаса (ТНГ) и даље 1,49-1,56 КМ по литру, зависно од регије и дистрибутера.

Милован Бајић, директор „Крајина петрола“, истиче за „Независне новине“ да улазне цијене горива константно расту, те да је тешко било шта предвидјети што се тиче цијена на њиховим пумпама.

Да је изгубило сваки смисао причати о сталном поскупљењу нафтних деривата, каже и Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС.

„Имали смо мјесец дана мировање, а онда нас опет очекују додатни удари“, истиче Грбић за „Независне новине“ и додаје да држави одговара да је гориво скупље јер је веће убирање ПДВ-а, што доноси и већи буџет у државним институцијама.

„Ми смо апеловали, тражили од надлежних институција да разговорамо за добробит ове привредне гране, која је јако битна. Инсистирали смо да се институције РС, које узимају 1,10 КМ од једног литра горива, одрекну дијела или акциза или додатних намета које ми имамо, а на добробит превозника“, рекао је Грбић.

Да је свако поскупљење горива велики удар на потрошаче, рекла је за „Независне новине“ Недељка Нешка Илић, извршна директорица Удружења грађана „Оаза“ Требиње.

„Није то само што расте цијена горива, које је већ прескупо, већ и сви остали производи константно биљеже тренд раста“, казала је Илићева за „Независне новине“.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!