Црна Гора

Мило Ђукановић се повлачи из политике?

Предсједник Црне Горе и Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић највјероватније ће се у јануару повући са чела ДПС-а, што значи да одустаје и од нове кандидатуре на председничким изборима 2023. године, сазнаје “Блиц”.

Како ствари сада стоје, највјероватнији наследник Ђукановића на челној позицији партије која је 30 година владала Црном Гором, биће Иван Вуковић, актуелни градоначелник Подгорице. Мање је вјероватно да то буде неко од старијих кадрова ДПС-а – бивши премијер Душко Марковић или Брано Гвозденовић.

– Идеја је да се сачува “здраво ткиво” ДПС-а и зато је већа шанса да на чело партије дође Вуковић. То је маневар којим би подмлађена и прочишћена партија, без Ђукановића, могла поново да буде кључни партнер у власти – каже извор “Блица” упознат са приликама у Црној Гори и додаје: Таква ДПС имала би већи коалициони потенцијал, јер са актуелним предсједником Ђукановићем нико не жели да сарађује.

Мило Ђукановић је прије два дана изјавио да ће ДПС ново руководство изабрати 2022. године, а иако је додао да му никада нико из иностранства није рекао да мора да се склони, јасно је да више нема подршку Запада какву је некада имао и да готово не постоје шансе да настави да води партију.

Промјена на челу ДПС-а бацила би и сасвим друго свјетло на приче о реконструкцији актуелне Владе Здравка Кривокапића или избору нове владе без избора, формирањем другачије парламентарне већине или подршком некој мањинској влади, пише Блиц.

Подијели...
Извор
БЛИЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!