Гацко

Гачани данима у страху од термоелектране (ВИДЕО)

Очи Гачана данима су упрте у димњак тамошње Термоелктране из кога излази густ и таман дим. Још више их је забринуло то што се сва прашина сручила на њихову општину.

„Сви ми то видимо али нико ништа не реагује, ја не знам шта даље. Да ли вас је страх? Није баш да је страх али ипак није пријатно ово да се види. Страшно, ништа друго него страшно. Да ли вас је страх, мене као мене није али јесте дјеци. Није добро и готово, надамо се биће боље и ето“, кажу Гачани.

Гдје ће завршити прашина из димњака зависи искључиво од вјетра, када га нема у Гацку осване црн снијег. На срећу ових дана је мање пепела.

Овај проблему Гачани су уочили прије више од мјесец дана. Из Теромолектране за АТВ кажу за све је крив лош квалитет угља.

И то угља који се довози из такозване „повлатне зоне“ и мијеша се са угљем из главног копа. Протеклих дана је сагоријевао угаљ који је лошег квалитета, па је због промјене хемијских и физичких особина пепела дошло до прекида пнеуматског транспорта пепела.

„Ми смо на бази тих сазнања преузели мјере да се првенствено од рудника затражи да се исправи квалитет угља колико је могуће да се иде са бољим квалитетом и што већом чистоћом јер проблем представљају првенствено нечисточе које долазе. Тај пепео који се појавио има доминантно силицију оксида до 40 одсто, жељезних оксида и до 15 одсто и као такав представља медиј на који систем није пројектован“, каже Драган Пушара, технички руководилац ТЕ Гацко.

Једино тренутно рјешење је пражњење електро-филтера, заостале количине пепела се одвозе камионима а онда се укључују филтерска поља. Ипак ово није дугорочно рјешење кажу руководиоци.

„По мени је логично рјешње инсталирање и активирање постројења за пречишћавање угља из повлатне зоне гдје би у старту биле одвојене све нечистоће“, додаје Пушара.

Задњих дана се стање колико толико нормализовано јер из главног копа стиже бољи угаљ, причају у Термолектрани. Ни временске прилике им не иду на руку.

Подијели...
Извор
АТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!