Привреда

Цијена струје за привреду до пет пута нижа од тржишне

Цијена струје за привреду у Републици Српској остаје најнижа у региону и убудуће ће бити и до пет пута нижа за потрошаче из ове категорије у односу на берзанске цијене, саопштено је данас из Електропривреде Републике Српске.

– Берзанске цијене електричне енергије тренутно износе око 250 евра по мегават-часу и, у односу на њих, ЕРС својим купцима нуди попусте од 52 до 82 одсто, с тим што болнице, водоводи и јавна расвјета имају повлаштен положај у односу на све остале категорије купаца који се снабдијевају по тржишним условима и за њих ће цијене струје бити чак пет пута ниже од тржишних – истакли су у ЕРС-у.

Из тог предузећа су најавили да ће и цијене струје за пољопривредне потрошаче бити повољне, односно четири пута ниже од тржишних.

Јавне установе ће у наредном периоду плаћати електричну енергију три и по пута
јефтинију од берзанске, а трговине, сектор рударства, грађевине и саобраћаја оствариваће попусте од чак 65,6 одсто, навели су из ЕРС-а.

– Желимо да нагласимо да за купце који су уговоре о снабдијевању са ЕРС-ом потписали на двије године у новембру 2020. године, цијене електричне енергије остају исте и у 2022. години – истакли су у ЕРС-у.

За остале потрошаче из категорије привреде у току је потписивање нових уговора о тржишном снабдијевању.

Због сталних турбуленција и драстичног скока цијена на слободном тржишту, ЕРС ће својим потрошачима обезбиједити уговоре до краја 2022. године, чиме ће такође остати јединствена у региону по принципијелној политици и најнижим цијенама у окружењу.

Као примјер су навели да „Хрватска електропривреда“ за своје купце обезбјеђује уговоре на три мјесеца.

У овој компанији истичу да се помјерање цијена електричне енергије за привреду врши постепено и континуирано у складу са раније усаглашеном динамиком.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!