ГацкоКултура

Таминџија: Српска културна баштина Херцеговине ризница писане ријечи, у изазовима нових медија

Српска културна баштина Херцеговине је ризница за објављивање књига из славне српске историје и традиције, упркос изазовима интернета и нових медија који потискују књигу у други план, изјавио је Срни предсједник Друштва за очување баштине /ДОБ/ Радослав Таминџија.

Таминџија је, поводом 20 година постојања тог друштва, које је објавило много наслова из културне баштине и књижевности, рекао је да је светосавска Херцеговина увијек била ризница живог и здравог језика и инспирација за настанак квалитетних књига.

Сигуран је, каже, да ће у тој области бити објављено још много књига, монографија, видео записа, пројекција које ће допринијети јачању српског националног идентитета и образовању младих, те бољој промоцији туристичких потенцијала ових простора.

Таминџија је поновио да, упркос изазовима нових медија, још живи вјера у књигу, за коју је рекао да је “највећи од свих свјетова, које је човјек створио сопственим духом”. “А наш народ, као да је везао своју судбину за судбину књиге, вјере и културе”, оцијенио је Таминџија.

Он је указао на то да би ствараоци из Херцеговине, јединственим културним наступом на тржиштима у региону и шире, могли успјешније представити овдашњу културу и баштину на различитим светковинама писане ријечи и стваралачким смотрама.

Друштво ДОБ, основано је у Гацку 2001. године, објављивањем књиге “Борба за слободу” Алексе Тепавчевића из тог града, као “јединог хајдука који је написао мемоаре.”

Неки од значајних наслова у њиховом издању су “Историја српске православне цркве” архимандрита Нићифора Дучића, монографија Хиландара, Записи о Црној Гори, старој Херцеговини и Србији.

Током двије деценије рада сакупили су и објавили све антропогеографске студије о старој Херцеговини, аутора Обрена Козића Ђурића, Миленка Филиповића, Љуба Мићевића и Јевта Дедијера, као и комплетан књижевни рад Алексе Шантића.

Објавили су и Монографију српских православних манастира у БиХ, “Најскупљу и најважнију српску реч” Матије Бећковића, књигу “О Богу и о људима” Светог владике Николаја, те фотомонографију “Пут Светог Василија Острошког” на српском, руском и енглеском језику и фотомонографије о Требињу и Билећи, Бесједе српског језика, Ризнице српског пјесништва.

ДОБ подсјећа да су своја издања представљали у Београду, Новом Саду, Бањалуци, Сарајеву, Великој Хочи код Призрена, Косовској Митровици, широм Херцеговине и на сајмовима књига у Србији и окружењу.

Захвалили су свима који су их подржавали на том путу и изразили сигурност да ће и убудуће планове заједно успјешно реализовати, упркос изазовима са којима се суочавају.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!