Здравље

Добра вијест: На систем трезорског пословања прелази још 15 домова здравља

Како каже министар здравља Ален Шеранић, биће санирани сви дугови ових здравствених установа, закључно са крајем октобра.

– Ријеч је о дуговањима за порезе, доприносе, дуговањима према добављачима. Ово је добар концепт, који се наставља кроз претходно дефинисане политике и програме. За мање домове здравља је одлично рјешење, јер ће они бити ослобођени баласта дуговања. Такође, створиће се могућност да јединице локалне самоуправе и домови здравља заједнички управљају оним што је најважније за грађане, а то је обезбјеђење здравствене заштите. Наиме, кроз систем трезораског пословања гледа се како да се удруже средства и капацитети које мање локалне заједнице имају – објашњава за Српскаинфо Шеранић и додаје да ће на систем трезорског пословања прећи и Завод за форензичку психијатрију, као републичка здравствена установа.

– У овом систему сада је 18 домова здравља, што је једна трећина од укупног броја ових здравствених установа у РС. Такође, на овај начин послују још три завода – Завод за трансфузијску медицину, Завод за стоматологију и Завод за судску медицину – истиче Шеранић.

Објашњава да ће се домови здравља који прелазе на систем трезорског пословања, финансирати као и до сада.

– Локалне заједнице, које су њихови оснивачи, надзираће пословање домова здравља. На примјер, ако нека општина жели да дом здравља има више радника или неке боље услове, имаће могућност да то уради кроз свој буџет. МЗСЗ ће им се, свакако, наћи при руци кад је ријеч о неким капиталним инвестицијама – истиче Шеранић.

Објашњава да се, кад је ријеч о преласку на систем трезорског пословања, домови здравља бирају на основу неколико карактеристика.

– Прије свега, гледали смо да буде заступљена цијела Српска. Руководили смо се и тиме који домови здравља су угроженији у погледу  функционисања, па да их ријешимо дуговања. Такође, у обзир је узето и то  колика је могућност да ти домови здравља функционишу на бази редовних уговора са ФЗО РС у наредној години, односно колика им је приходовна страна. Наравно, битно је и опредељење локалне заједнице да иде у овом правцу – каже Шеранић.

А преласком на трезорски систем пословања, домови здравља и друге здравствене установе у Српској престају да функционишу као индивидуалне пословне цјелине већ, као буџетски корисници, постају дио јединственог трезорског система РС који подразумијева другачије оперативне процедуре и праксе, нарочито када се ради о финансијском управљању.

У складу са тим, јединице локалне самоуправе, као оснивачи домова здравља, добијају могућност и надлежност непосредног праћења планирања, управљања и контроле финансијског пословања надлежног дома здравља.

Подијели...
Извор
ЕУРОБЛИЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!