Друштво

Војвода Славко Алексић и остали припадници Равногорског покрета ослобођени оптужница

Суд БиХ је данас ослободио оптужби Душана Сладојевића, Славка Алексића и Ристу Лечића, који су оптужени за изазивање националне, расне и вјерске мржње на подручју Вишеграда прије двије године.

Они су били оптужени да су 10. марта 2019. учествовали на окупљању у организацији „Равногорског покрета отаџбине Српске“ Вишеград, на Тргу палих бораца у овом граду, те касније на локалитету Добрунске ријеке, познатом као „Дражевина“, те својим дјелима, радњама и поступцима јавно изазвали и распиривали националну и вјерску мржњу, раздор и нетрпељивост међу конститутивним народима у БиХ.

Приликом постројавања припадника Равногорског покрета, међу којима је било и припадника из Србије и Црне Горе, Сладојевић као предсједник ‘Равногорског покрета Републике Српске’ и Алексић су учествовали у вршењу традиционалног симболичног постројавања у част овом покрету и уз предају рапорта износили говоре у којима су величали Равногорски покрет.

Лечић се теретио да је приликом окупљања на тргу започео пјевање пјесме уз гусле, којом се велича четнички покрет, а која у свом тексту наводно изражава пријетњу или насиље, те наводно изазвао узнемиреност и страх становништва, а нарочито повратника и грађана Вишеграда и околних мјеста.

Суд БиХ је данас указао Тужилаштву БиХ на то да нису успјели доказати наводе из оптужнице те још једном потврдили да је тужилаштво БиХ партијски суд Странке демократске акције који већ годинама прогони све што је српско.

Војвода Славко Алексић и остали оптужени нису присуствовали изрицању пресуда.

Подијели...
Извор
КликсБилећа Online

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!