Република Српска

Ковић: Потребно јединство за очување Српске и Срба као аутохтоног народа у БиХ

Историчар Милош Ковић истакао је да Република Српска мора да се залаже за владавину права и Дејтонски споразум у БиХ у којој је кроз институцију високог представника наметнут колонијалани режим и поручио да је потребно јединство у борби за очување Српске, законитости и поштовања Срба као најстаријег, аутохтоног народа у БиХ.

“Народна скупштина Републике Српске залагањем за јасне правне норме заговара један подношљив политички поредак у коме нико не угрожава оног другог, што представља и залагање за мир у БиХ”, оцијенио је Ковић за Срну поводом скупштинских закључака о враћању надлежности.

Он каже да српском народу и Републици Српској није ни остало ништа друго него да се залажу за владавину права и Дејтонски споразум у БиХ у којој је наметнут један колонијалани режим, гдје законе произвољно тумаче, а право је на страни оног ко држи батину.

Ковић наглашава да у таквим околностима све политичке партије у Републици Српској морају да одвоје оно што је минимум националног интереса од оног што су легитимни интереси политичких странака.

“Тако је и у Србији. Дакле, када се брани голи опстанак српског народа у Републици Српској, када се брани опстанак српског народа на Косову и Метохији или у Црној Гори ту не смије да буде разлике између нас, што је најважније, језик у унутрашњој политици не сме да буде језик непријатељства и грађанског рата”, нагласио је Ковић.

Према његовим ријечима, језик непријатељства не смије да буде кориштен ни у институцијама БиХ, а посебно не у институцијама Републике Српске.

Ковић је навео да је Српска дуго и још од времена одбрамбено-отаџбинског рата служила Србији као примјер свијести о оном што је национални интерес и сарадње људи који су били различитог политичких профила.

“Република Српска је дуго важила за пример и ваљало би да тако и остане. У много чему Србија се угледа на Републику Српску, а оно што је по мом мишљењу најважније јесте да су људи у Републици Српској свеснији опасности која прети целом српском народу, а то је опасност од голог уништења, од нестанка”, рекао је Ковић.

Он је нагласио да српски народ у Републици Српској то није осјећао само у току Првог и Другог свјетског рата, већ и током рата деведесетих година 20. вијека када је показао како се брани живот и слобода.

“То је нешто што некада у Србији недостаје и зато кажем да Република Српска мора да нам служи као пример. Потребно је да сви чиниоци политичког живота буду свесни своје одговорности, не само према народу Српске, него и према народу Србије и Црне Горе и то је мислим у овом тренутку најважније”, сматра Ковић.

Народна скупштина Републике Српске је у петак, 10. децембра, на посебној сједници усвојила Декларацију о уставним принципима и четири информације са закључцима о враћању надлежности пренесених са Републике Српске на ниво БиХ.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!