Привреда

БиХ увози говеда а извози патке

Увоз живих животиња у Босну и Херцеговину током 10 мјесеци ове године био је већи 20 пута у односу на извоз.

Подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ показују да су у земљу током ове године увезене живе животиње у вриједности од 53,9 милиона КМ, односно нешто више од 13 милиона килограма. Са друге стране, за исто вријеме из земље је извезено само 645.310 килограма живе стоке, у вриједности од око 2,8 милиона КМ.

Када је ријеч о појединачним категоријама, највећа вриједност увезених живих животиња односи се на говеда и износила је 36,2 милиона КМ за 8,3 милиона килограма, а у БиХ су стигла из Србије, Румуније, Хрватске, Мађарске и других земаља.

Слиједе овце и козе, за чији је увоз је издвојено 8,8 милиона КМ, а увезене су из Србије, Румуније, Хрватске и Чешке. Укупно 4,7 милиона марака издвојено је за мађарске, српске и шпанске патке, гуске, ћурке и бисерке. Тачно милион мање издвојено је за свиње из Хрватске, Данске и Њемачке.

Према подацима, највише се извозило у Србију и Црну Гору. Више од половине мршавог извоза, тачније 1,5 милиона марака, односи се на извоз патака, гусака, ћурки и бисерки, које су из БиХ отишле у Србију и Црну Гору. Затим, слиједи извоз говеда у вриједности од 647.249 КМ те свиња у износу од 451.715 марака.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, каже да прекомјерни и неконтролисани увоз највише доприноси урушавању фармерске производње. Као директног кривца за то прозвао је Савјет министара БиХ.

„Они су директни и одговорни кривци који не уводе заштитне мјере у условима пандемије, у условима смањене потрошње, када све нормалне државе воде бригу о прехрамбеној сигурности свог становништва. Код нас је то све апсурд, немање политичке воље да се то уради“, истиче он.

Маринковић наводи да у условима високих цијена житарица, уљарица и сточне хране, ниједан фармер и сточар не може радити ни на ивици рентабилности, а камоли да има добит.

И Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, истиче да се живе животиње увозе неконтролисано у БиХ. То, каже он, није нормално.

„Ми тражимо да се држава укључи у заштиту домаће производње, домаћих пољопривредника“, каже он.

Бићо истиче да извозници увозе живу стоку у земљу, држе је од једног до два мјесеца, обиљеже је, а затим извозе као домаћи производ, а што, како он каже, није ни близу тога.

Дарко Бањац, предсједник Удружења фармера РС, каже да се пољопривреда у БиХ и РС уништава 20 година те да ће идуће године сточни фонд бити преполовљен.

„Сточни фонд се смањује из дана у дан, а идуће године ће тек бити катастрофа, зато што немамо ни кукуруза, нити жита, чији род је подбацио“, каже он.

Прерађивачки лоби прави шеме које њима одговарају, а политичари их слушају, каже Бањац, и додаје да пољопривреднике нико ништа не пита.

Он истиче да увозне животиње нису квалитетније од домаћих, јер су овдје здравији и храна, и земља, и ваздух.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!