Република Српска

Данас све очи упрте у посебну сједницу НСРС – враћање отетог једини избор (ВИДЕО)

Све очи упрте су у посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске.

Иако су многи говорили да неће бити одржана, власт није имала дилему.

Годинама су Српску докидали, развлашћивали и када је дошла до зида, враћање отетог једини је избор.

Иако је свакодневно оптужују и пријете санкцијама, Српска неће поклекнути пред уцјенама, јер ништа не ради мимо Устава, категорични су њени званичници.

Дан уочи посебне сједнице, ОХР је на адресу парламента Српске послао обавјештење да ће њихов представник присуствовати сједници о враћању надлежности.

Наредбодавно обавјештење ОХР-а, посланици су, након телефонске сједнице колегијума, усаглашено одбили преносећи тако јасан став Републике Српске – у БиХ не постоји високи представник нити ОХР, стога нема основа за присуство њиховог представника сједници.

– За нас ОХР више не постоји, високи представник не постоји, СНСД је тачно и јасно рекао, али и Народна скупштина Републике Српске је јасно и гласно рекла шта мисли о именовању новог високог представника, такозваног високог представника који није именован по закону и нема легитимитет да буде високи представник. Тако да за нас нема простора да допустимо ОХР-у као таквој институцији да присуствује НСРС. Очекујемо реаговање, али то нас не занима – истакао је Денис Шулић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске.

Управо, због самовоље међународних представника, засједа Народна скпштина.

За многе страшња сједница је историјска прекретница, а за Милорада Додика трасирање будућности Републике Српске. И зато је насушна потреба да власт и опозиција постигну договор.

– Било је много отпора, и они су долазили из вана, гдје су покушали да спријече њено одржавање, што само говори колико је важна. С друе стране ту је и опозиција, која је на различите начине у служби странаца покушала да обеснажи снагу одржавања ове посебне сједнице. Али људи који одлучују у Републици Српској су одлучни да ово проведу и повући ћемо сагласност која је раније дата под великим притисцима – нагласио је Додик.

Да Република Српска има институционалну снагу да врати надлежности, увјерен је бивши предсједник Народне скупштине Драган Калинић.

Циљ је јасан – вратити оно што су, како каже, спољни непријатељи „бонским овлашћењима“ отели и тако покушали маргинализовати Републику Српску.

И опозиција је за очување уставоправне позиције Српске, али је споран, кажу и тренутак и начин враћања надлежности. Владајућој коалицији, која мјесецима позива на договор и јединство, замјерају што договор није постигнут јер, сматрају, захтјеви да се Српској врате надлежности нису реални.

Сумњају да, ако скупштина донесе одлуку о враћању надлежности неће доћи до спровођења одлука.

– Не довести у ситуацију да изгубимо оно што у овом тренутку имамо. А затим у једном временском процесу покушати вратити оно што је могуће и што је реално. Није могуће и није реално у овом тренутку говорити да смо спремни и способни, да је тренутак да се Оружане снаге врате у оквире Републике Српске или пак да вратимо Управу за индиректно опорезивање – сматра Перица Бундало, посланик ПДП-а у Народној скупштини.

– Сама иницијатива је кренула без претходне припреме. Мислим да је прије свега требао бити политички консензус унутар Републике Српске, између политичких странака, чега није било – тврди Недељко Гламочак, посланик СДС-а у Народној скупштини.

Чланом 3 Устава БиХ регулисана је подјела надлежности између БиХ и ентитета. Све што није експлицитно надлежност БиХ, дато је у надлежност ентитетима. Међутим, потпредсједник Скупштине, Милан Петковић, каже да ће конце којим су високи представници пренијели надлежности Српске на бх ниво, Народна скупштина сутра пресјећи.

– Уставом БиХ је речено да су надлежности БиХ све оне надлежности које се налазе у Уставу БиХ. То значи да надлежности које су споразумно пренесене на ниво БиХ никада нису постале саставни дио Устава БиХ те ради тога можемо о њима расправљати – прецизирао је Петковић.

Пред посланицима ће се наћи информација о преносу надлежности са Републике Српске на ниво БиХ у области индиректног опорезивања, о правосудним институцијама БиХ, у области одбране и безбједности и Декларација о уставним принципима. Посебна сједница Народне скупштине заказана је за 12 часова.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!