Србија

Ево колика је плата програмера у Србији (ВИДЕО)

Маркo Вучетић са сајта за запошљавање ИТ кандидата helloworld.rs каже за РТС да истраживање које су спровели показује да је просечна плата програмера у Србији два-три пута већа од просечне зараде у нашој земљи. Напомиње да је поред новца за програмере важна и технологија на послу.

Марко Вучетић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да просечна плата програмера износи 1.500 евра, а често иде и преко 2.000 евра. Истраживање из анкете је показало да 37 одсто зарађује више од 2.000 евра.

„Најпопуларније бенефиције у ИТ сектору су флексибилно радно време, рад од куће и на крају су обуке, конференције, и још много бенефиција које програмери желе да имају у компанији“, каже Вучетић.

Истраживање је, напомиње, показало да је основни фактор за промену посла плата, па често се тражи други посао због веће зараде, али „неки сениор-програмер неће прећи у другу компанију за мали износ“, додаје Вучетић.

Каже да мушкарци често одговарају да им је за промену радног места важна технологија на послу, а жене баланс између посла и живота.

„Врло често они одговоре на питање да су незадовољни послом јер су технологије застареле, а уз то је мала плата“, каже Вучетић.

Истраживање је показало да је скоро четвртина испитаника завршила средњу школу, 35 одсто њих је факултетски образовано, док 22 одсто заинтересованих има диплому мастер студија.

„Нема баш много занимања за која ћете добити такве плате, а још немате завршен факултет. Само један одсто испитаника је завршио докторске студије, што показује жељу испитаника да се запосле што раније и да се усавршавају кроз рад“, додаје Вучетић.

Према његовим речима, највећи ИТ центар у Србији је Београд.

„Чак 50 одсто испитаника је одговорило да је лоцирано у Београду, а други је Нови Сад. Ипак, рађају се и нови ИТ центри – осам одсто ради у Нишу, а у Суботици шест одсто испитаника“, закључује Вучетић.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!