Република Српска

Српска неће ратовати ни ако буде нападнута

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да политичка борба за Републику Српску никада није престала, да она неће ратовати чак и ако буде нападнута, већ ће се политички одбранити.

Додик је истакао да је кључна борба била да се не промијени Устав БиХ, а било је покушаја.

„Ако смо успјели нешто да урадимо, успјели смо да очувамо Устав“, истакао је Додик и додао да се ту види шта је надлежност, ко може да предложи закон, а нигдје не пише да је то високи представник.

Подсјетио је да се од 2006. године кренуло да се заустави пренос надлежности, и већ је учињено 2008. године када је високи представник покушао да наметне пословник о раду Парламентарне скупштине БиХ и промијени начин гласања, али су српски представници најавили да излазе па је то повучено.

Додик је навео да је 56 службеника смијењено да би се дошло до наводне сагласности о формирању Оружаних снага БиХ, али Република Српска сматра да то није било регуларно и није фер.

„За нас је сасвим довољно да је то било у условима наметања, кажњавања, то је било нелегитимно, нелегално“, истакао је Додик у Београду на трибини „Република Српска – враћање отетих уставних надлежности“.

Он је навео да ће Народна скупштину у петак разматрати информације о одузетим надлежностима Српској, које ће бити повучене, што је, каже, дигло галаму у свијету, посебно када је ријеч о повлачењу сагласности о Оружаним снагама.

„Од Оружаних снага БиХ немамо ништа, тамо Срби не иду, фали 40 одсто Хрвата, а муслимани хоће да попуне те квоте. Буџетска ставка у буџету БиХ је највећа за Оружане снаге, износи 370 милиона, која реално речено, није никаква војска, али је велики потрошач“, рекао је Додик.

Додатна ствар је да се иде у повлачење сагласности та да се морају смањити трошкови, рекао је Додик и додао и да 25 одсто Срба не жели да иде у Оружане снаге БиХ, те да би за десет година у тој војци било 80 одсто Бошњака.

Он је навео да ће донијети одлуку да у наредних шест мјесеци парламент припреми нормативно уређење, а први приједлог је да се преполови састав, ако не буде спремности написан је нови закон о ВРС и закон о демилитаризацији.

„Сигурно се не можемо вратити на старо“, рекао је Додик и додао да се повлачи и сагласност о Високом судском и тужилачком савјету БиХ и индиректним порезима.

Четврта тачка посебне сједнице Народне скупштине је 140 закона који су донесени, који ће се поништити на подручју Републике Српске.

Додик је подсјетио да је помоћник државног секретара САД Габријел Ескобар звао телефоном људе у Републици Српској, за које је мислио да су важни, да одустану од свега, али они нису дали сагласност.

„Ништа се у Сарајеву није донијело вољом свих у БиХ, то је немогућа држава“, истакао је Додик и подсјетио да је фалсификован и попис становништва, те навео примјер како је 71 лице пријављено да живи на адреси у ОХР-у.

„Историја иза нас је пуна фалсификата“, истакао је Додик и нагласио да је озбиљна историјска грешка направљена што је БиХ очувана као једна територија.

Подсјетио је на веома интензивну дипломатску активност коју су водили он и предсједница Републике Српске, те навео да људи на адресама гдје долазе сада слушају за разлику од претходних година.

Указао је и на то данас и сутра засиједа „нека група земаља“ (ПИК) у Сарајеву, покупе дневнице, а он није прочитао коминике од 2008. године.

„Стално то раде, као да смо неки дебили, себе затворе и сами одлучују, али је разлика што се данас изузима Русија“, рекао је Додик и напоменуо како не могу да доносе одлуке без консензуса, али то настављају да раде.

Када је ријеч о причи о сукобима која долази из Сарајева, Додик је рекао да ова ситуација не изискује никакав сукоб, ово је чисти политички процес.

„Република Српска неће ратовати ни ако буде нападнута, ми ћемо се политички одбранити, прича о рату долази из Сарајева“, истакао је Додик и додао да је доста бременитих опасности, нова прерасподјела свијета.

Указао је и на причу да се укине конститутивност народ, са којом се бори, те указао да се неће одустати од тога да се из Републике Српске бира Србин.

Додик је навео и да шаљу силне изасланике, али да се Дејтонски споразум мора очувати, а најбољи степен одбране очување уставног претка БиХ.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!