Република Српска

Додик: Ако се странци буду мијешали у изборни процес, нема избора (ВИДЕО)

Ако се странци буду мијешали у изборни процес, Република Српска неће изаћи на изборе и постоје механизми да се такви избори онемогуће, рекао је у емисији Актуелно српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

– Не знамо како ће опозиција у Српској поступити, али ми знамо да ако дође до уплитања страног фактора у рад ЦИК-а, да нећемо учествовати у изборном процесу – појаснио је Додик.

Истакао је да Српска тражи потпуно неутралну ситуацију.

Навео је и механизме које Српска може искористити.

– Довољно је да не дамо наше јавне установе на располагање и наше локалне заједнице могу да не формирају општинске изборне комисије. Дакле, ми тражимо да се ријеши питање избора члана Предсједништва и такође тражимо нова рјешења. Не може бити рјешење гласања у врећама, то више не може – појаснио је Додик.

Истакао је то гласање у врећама представља највећи дио политичке корупције.

– И ако се то не ријеши, размислићемо да не идемо на изборе. Не може бити фер и поштено ако се броје гласова два мјесеца након завршених избора. Дакле, ако неко жели у иностранству да гласа, а не може да дође у конзулат или амбасаду, нека се омогући да дође у БиХ и гласа. Ја сам за то да се плате путни трошкови – јасан је Додик.

Додик се осврнуо и на преговоре око Изборног закона.

– Српска је завршила своју дефиницију могућег рјешења. Оно што је важно, јесте да мора остати национални префикс – каже Додик.

Нагласио је да Хрвати предлажу добро рјешење.

– У Републици Српској то рјешење би било да Српска бира Србина и осталог кандидата за члана Предсједништва. Тако да се и остали могу кандидовати. То би писало и за Бошњаке и остале, тако и за Хрвате – појаснио је Додик.

Истакао је да Српска остаје при своме приједлогу, али да се Хрвати и Бошњаци не могу договорити.

– Сав неуспјех преговора је у Федерацији БиХ – рекао је Додик.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!