Федерација БиХ

Ево колико Срба ради у шест кантона ФБиХ

У шест кантона у ФБиХ са апсолутном бошњачком већином, Зеничко-добојском, Унско-санском, Тузланском, Средњобосанском, Сарајевском и Босанско-подрињском, у чак 24 министарства, од постојећих 46, нема запосленог ниједног Србина.

Потврдио је ово за „Глас Српске“ предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић, коментаришући недавну изјаву предсједника СДА Бакира Изетбеговића да се у Републици Српској спроводи „тежак апартхејд“, те да тога наводно нема у ФБиХ.

„У тим прозивкама му се прикључио и бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић. Они држе предавање о угрожености Бошњака у Српској, иако у свакој општини ради значајан број Бошњака, а као примјери се могу узети Приједор, Добој, Бијељина или, рецимо, Зворник. С друге стране, бошњачке политичке партије, иако се јавно залажу за поштовање Устава и утврђених принципа мултиетничности у кантонима којима владају, показују да је све то лаж, нема Уставом загарантоване мултиетничности. Тамо гдје су они на власти запослени Срби у органима управе могу се набројати на прсте двије руке“, каже Радановић, аргументујући то подацима објављеним у Специјалном извјештају Омбудсмана БиХ о учешћу конститутивних народа у органима власти на свим нивоима власти.

Према подацима из овог извјештаја, у Зеничко-добојском кантону од 479 запослених у јавној управи има само 16 Срба.

У Унско-санском кантону од 181 запосленог тек је пет Срба, а слично је и у Тузланском кантону, гдје од 349 јавних службеника десет их је из реда српског народа, а у Средњобосанском од 375 – осам.

Ништа боље није ни у Сарајевском, у којем је од 796 службеника само 15 Срба, а у Босанско-подрињском од 173 тек четири.

Сумирајући ове бројеве може се доћи до податка да од укупно 2.350 запослених у кантоналним министарствима, али и разним дирекцијама и заводима, плату прима тек 71 припадник српског народа, што је мање од три одсто.

Према ријечима Радановића, тужно изгледа број од укупно 15 запослених Срба у цијелом Кантону Сарајево, граду у којем би према уставима ФБиХ и овог кантона требало да буде запослено најмање 210 Срба у администрацији.

Број запослених припадника српског народа, како каже, у сваком органу власти би морао бити пропорционалан броју српског становништва на одређеном подручју према попису из 1991. године, појаснивши да би према томе 18 одсто свих запослених у органима власти у ФБиХ требало да буду српске националности.

Умјесто тога, истакао је, у великом броју кантоналних министарстава са бошњачком већином једноставно нема припадника српског народа или су они попут неке ендемске врсте.

„У Федералном инспекторату запослено је око 170 људи, од чега је нула Срба. Да ли је могуће да ниједан Србин није довољно паметан, ни школован да буде инспектор“, запитао се Радановић.

Федерални ниво

Према подацима из Специјалног извјештаја Омбудсмана БиХ, слична поразна слика је и на нивоу ФБиХ, гдје од 3.800 запослених, само 97 Срба ради у неком од органа власти, од чега шест на неком руководећем мјесту.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!