Култура

Наталија Тривић за ЕУРОБЛИЦ: Побољшаћемо положај умјетника и књижевника у Српској

Само оснаживањем наше културне сцене, на чему интензивно радимо, можемо да ојачамо наш културни идентитет, а жеља нам је да у свим областима умјетности иницирамо дијалог са умјетницима и институцијама.

То је поручила министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић, нагласивши да је циљ већа подршка ствараоцима и побољшање стања у поменутим областима.

– Недавно смо одржали и конференцију посвећену књижевности, „Књижевност данас и сутра“, која је окупила релевантне појединце и институције. Успјели смо да заједно, кроз четири тематска панела, усагласимо смјернице које ће допринијети побољшању положаја књижевника, као и унаприједити област издаваштва, књижевног стваралаштва, те олакшати набавку библиотечке грађе библиотекама – каже Тривићева.

О чему је, конкретно, ријеч?

Повећаћемо издвајања за откуп књига, али и редовно проводити ову активност сваке године, умјесто бијенално, како је то било до сада. Ове године смо обезбиједили 70.000 КМ, умјесто досадашњих 20.000 КМ. Путем Конкурса за откуп књига, који је отворен од данас, издвојићемо 20.000 КМ, а преостали износ од 50.000 КМ ће се реализовати преко Друштва библиотекара РС, како бисмо омогућили да библиотеке набаве књиге према својим потребама.

На који начин ћете побољшати положај књижевника?

Промијенићемо концепт конкурса за издавачку дјелатност, на начин да се подршка усмјери на издавање мањег броја књига, али да се подржи комплетна реализација – од објављивања и исплате ауторског хонорара, до кампање и промоције књиге и аутора. У сарадњи са Удружењем књижевника РС обезбиједићемо средства за подстицаје ауторима за стваралачки рад и настанак нових дјела, како бисмо подржали писце. Истовремено, инцираћемо промјену Правилника о додјели књижевне награде Удружења књижевника РС, како би она била доступна свим писцима.

Хоће ли Завод за уџбенике и наставна средства отворити своје књижаре за књиге других издавача?

Овај завод је одлучио да другим издавачима и појединцима понуди могућност комисионог пласмана дјела из области белетристике у књижарама. Сви који су заинтересовани да се њихова дјела нађу у продаји на полицама књижара Завода, могу се писаним путем обратити овом заводу и доставити примјерак књиге, како би сагледали могућност закључења уговора о комисионој продаји. Дјела за која буде постојало интересовање купаца, учиниће доступним путем комисиона на тржишту РС.

У области визуелне умјетности одржана је конференција под називом „Изазови савремене визуелне сцене“. Шта ће се након ове конференције промијенити?

Српска има велики потенцијал за развој у овој области, а у прилог томе говоре наши умјетници који су успјели да се афирмишу и изван наше земље са запаженим изложбама и наступима на бијеналима. Повећаћемо грантовска улагања у област визуелне умјетности и обезбиједити већ у наредној години 100.000 КМ за редован откуп дјела ликовне умјетности, у сарадњи с републичким установама културе. Циљ нам је и успостављање годишње ликовне награде, опремање институција и галеријских простора. Нужно је и да се отвори дијалог међу умјетницима и успостави функционално Удружење ликовних умјетника РС, као кровно удржење које ће бити партнер Министарства у активностима на унапређењу савремене визуелне сцене. Иницираћемо и код локалних заједница да кроз своје културне политике снажније подрже рад визуелних умјетника, те да им обезбиједе просторије за рад и излагање, нарочито у срединама гдје не постоје галерије.

У чему се све огледа значај недавно основаног Центра за унапређење и развој кинематографије РС?

Имамо генерацију младих филмских аутора који остварују запажене резултате у играном, анимираном, документарном и експерименталном филму, како на локалном, тако и на међународном нивоу. Оснивањем овог центра коначно је успостављена централна републичка установа задужена за развој и афирмацију филмског стваралаштва и комплементарних дјелатности. Његовим оснивањем биће успостављен систем за препознавање филмских пројеката и идеја младих аутора, а важан сегмент представља и едукација и разне обуке, подршка филмским фестивалима, као и презентација домаће производње филмова у земљи и иностранству.

У припреми је и нови закон о кинематографији.

Радимо на изради Нацрта закон о аудио-визуелној дјелатности којим ће бити  утврђени јасни административни и финансијски механизми потребни за редовну подршку развоју ове области. Жеља нам је да створимо систем подршке домаћима ауторима, али и пословно окружење погодно за снимање филмова и привачење страних продуцената.

Шта доноси Закон о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури?

Прије овог закона, МПиК је донио Правилник о поступку вођења Регистра умјетника и Регистра стручњака у култури. Било је неопходно да се кроз регистре прво евидентирају сви умјетници и стручњаци који живе и раде на простору РС, а да се након тога уђе у поступак утврђивања одређеног статуса. Тренутно је у изради Правилник о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури.

Шта је ту кључно?

Кључно је да ће особа која има утврђен статус самосталног умјетника или стручњака у култури, а незапослена је, моћи самостално обављати дјелатности, остваривати право на уплату доприноса, из буџета РС, за пензијско и инвалидско осигурање, здравствено осигурање, те осигурање од незапослености и дјечије заштите. С друге стране, особе које стекну наведени статус моћи ће продајом својих дјела и пружањем услуга остваривати приходе, те у правном промету с другим особама наступати у своје име. То ће довести до смањења могућности сиве економије у области рада и дјеловања умјетника и стручњака у култури.

Шта је до сада урађено у оквиру пројекта „Култура без баријера“?

МПиК је у децембру прошле године покренуло овај пројекат, који подразумијева уклањање физичких баријера, односно омогућавање приступа установама културе особама са инвалидитетом. Циљ је да се допринесе побољшању статуса ових особа у задовољавању њихових културних, интелектуалних и креативних потреба. Пројекат је започео уградњом лифта у Народној и универзитетској библиотеци РС, да би потом обухватио 28 установа културе из 18 јединица локалне самоуправе. Укупна вриједност овог пројекта износи 328.000 КМ.

Кад можемо да очекујемо оснивање филхармоније РС?

У оквиру Народног позоришта РС управо разматрамо оснивање филхармоније. Веома се радујем томе, а ријеч је о иницијативи која је дуго била на чекању, јер су се тражили најбољи модалитети. Мислим да ће оснивање филхармоније дати један сасвим другачији печат музичкој сцени РС, која ће овим бити значајно богатија. С друге стране, дјеловаће подстицајно на извођаче и допринијети подизању квалитета музике самих извођача.

“ЧИТАЈМО ЗАЈЕДНО”

И ове године се организује кампања „Читајмо заједно“.

– Јесте, и то по пети пут, а циљ је да се додатно оснажи домаће издаваштво, те да се промовишу и афирмишу савремени писци и аутори. Кампања траје мјесец дана и у оквиру ње биће успостављени Дани читања у РС, који ће почети 19. новембра. Укључићемо све школе и библиотеке које ће током овог периода организовати активности са циљем популаризације читања. Писци ангажовани у овој кампањи су Милан Ракуљ и Миланка Благојевић, који ће читати дио свог књижевног опуса ученицима, а организоваћемо и наградну игру путем друштвених мрежа МПиК, како бисмо и на тај начин подстакли читање.

Подијели...
Извор
ЕУРОБЛИЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!