Република СрпскаСрбија

Данас се на реверу носи Наталијина рамонда

Дан када је потписано примирје у Првом свјетском рату, 11. новембар, Србија од 2012. године обиљежава као државни празник, а одређен је и амблем – двије зелене траке и једног љубичастог цвијета са пет латица. Наталијина рамонда – цвијет који се носи на реверу говори о српском народу, искушењима која је прошао током и после Првог свјетског рата и о васкрснућу Србије.

Наталијина рамонда  је цвијет чија је симболика вишеструко везана за српски народ. Позната и као цвијет феникса јер и када се потпуно осуши, ако се мало залије, може да оживи, баш као што је из пепела васкрсла и српска војска у Првом свјетском рату.

ФОТО:ВИКИПЕДИЈА

Цвијет који је жив и када је на око мртав је добио име по једној од најљепших српских краљица Наталији Обреновић и опстаје на нашим просторима већ милионима година.

Расте на истоку Србије и на планини Кајмачалан чији је највиши врх Свети Илија (2524 м), на коме је српска војска, под командом војводе Живојина Мишића, водила жестоке борбе током припрема за пробој Солунског фронта, против Бугара, у Првом свјетском рату.

Наталијину рамонду открио је у околини Ниша доктор Сава Петровић 1884. године, а у литературу је увео Јосиф Панчић. Ријеч је о ендемској врсти Западног Балкана, а осим у Србији расте само у Македонији и Грчкој. Налази се на списку ријетких, угрожених и ендемичних биљака Европе, а у Србији је строго заштићена врста. У народном говору се назива и васкршњи цвијет јер поред тога што осушена када се залије оживи као феникс, цвијета у вријеме Васкрса. У Европи, осим рамонди, свега двије врсте имају ову способност анабиозе.

Обичај је да се данас носи значка на реверу у част српске војске која је у Првом свјетском рату поднијела велику жртву када је страдало готово 1,3 милиона становника што је тада чинило трећину становништва.

Подијели...
Извор
Билећа Online

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!