Требиње

Вукановићев блог постаје зборник искривљених чињеница. На Уставном суду БиХ изгубио од епископа Григорија у случају „Дакса“

Уставни суд БиХ на сједници одржаној 20. октобра одбио је као неосновану апелација народног посланика, Небојше Вукановића, поднесену против пресуде Окружног суда у Требињу од 20. јуна 2019, који га је прогласио кривим за клевету.

Вукановића су тужили Епархија захумско-херцеговачка и приморска, Манастир Тврдош (првотужилац), Григорије Дурић, епископ Епархије франкфуртске и све Њемачке (друготужилац) и Стеван Ковачевић (трећетужилац) парох Дубровачки.

Повод је текст кога је Вукановић као аутор на свој веб страници – блогу, објавио 26. октобра 2017. године, под насловом „Откуд православни свештеници на миси убијеним усташама”. У том тексту је, између осталог, наведено да су „свештеници првотужиоца присуствовали миси убијеним усташама на острву Дакса код Дубровника”, те да се трећетужитељ, као дубровачки парох и свештеник првотужитеља, „молио за покој душе усташама“.

Даље, судови су утврдили да је Вукановић 28. октобра 2017. године на свом блогу објавио и други ауторски текст под насловом „Фотографије демантују Григорија“ у којем је навео да апелант „покушава да заштити нашу Цркву од недостојног владике Григорија и свештеника који по налогу Ватикана настоје тихо да нас унијате и преведу у католичанство“.

Апелант је 5. новембра 2017. године објавио на блогу и трећи текст под насловом „Кад злочинци постану угледници“ у којем је написао да је „срамно што недостојни Григорије покушава да се сакрије иза покојног владике Владислава и служење мисе на усташком споменику оправдава дописом из 1990. Године“, те да трећетужитељ „бестидно лаже јавност тврдећи да је служио помен православним Србима…и наставља да лаже и додатно срамоти Цркву и свештеничку одору”.

Овај предмет се по судовима вуче годинама. Прво је Основни суд Требиње 21. децембра 2018. одбио у цијелости тужбени захтјев свих тужитеља којим су тражили накнаду штете од Вукановића због клевете.

Међутим, Окружни суд је оспореном Пресудом од 20. јуна 2019. уважио жалбу тужитеља и преиначио првостепену пресуду тако што је дјелимично усвојио тужбени захтјев и утврдио да је апелант изнио клевету против тужитеља, па је Вукановића обавезао да се о његовом трошку пресуда објави у дневном листу и на апелантовом блогу, да спорне текстове уклони са свог блога, те да друготужитељу и трећетужитељу исплати на име сатисфакције, због изношења клевете, по 2.500 КМ са каматама и трошковима поступка.

Након покушаја ревизије пресуде на Врховном суду РС, цијели случај је завршио на Уставном суду БиХ.

Како се може прочитати из објављене одлуке Уставног суда БиХ, Вукановић је навео да му је прекршено право из Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода. Наиме, он је нагласио да је новинар и да има властиту веб-страницу на којој је објавио спорне текстове.

Уставни суд запажа да су се спорни текстови тицали учешћа друготужиоца и трећетужиоца на заједничким молитвама жртвама на острву Дакса код Дубровника.

– Оно што је неспорно утврђено у првостепеном поступку, а што нису оспоравали ни друготужилац ни трећетужилац, јесте да они јесу учествовали на заједничкој молитви, да се такве заједничке молитве одржавају сваке године почев од 1990. године, те да је на острву Дакса сахрањено 50 Хрвата који су били дио усташког и четири Србина који су били дио четничког покрета у ИИ свјетском рату, како то и апелант и тужилац у својим изјавама пред судом наводе. То су чињенице које су несумњиво истините и чију истинитост нико није оспорио. Међутим, Уставни суд сматра да је апелант на основу ових тачних чињеница изнио претпоставку коју не може доказати, а то је да је трећетужилац молио за “стријељане усташе”, што је искривљавање иначе тачне чињенице да је трећетужилац учествовао у заједничкој молитви. Стога ће ту и остале спорне изјаве Уставни суд разматрати као апелантово мишљење о учешћу у заједничкој молитви, дакле, као вриједносни суд – наводи Уставни суд БиХ.

Такође, Уставни суд БиХ запажа да је Вукановић у одговору на жалбу против првостепене пресуде навео да је „један од познатијих и читанијих новинара – колумниста у Херцеговини”, као и да његово “писање и ставови изазивају доста полемика у друштву”, док је на својој веб-страници-блогу објавио да о утицају његовог блога и Јутјуб канала “говори и податак о преко 1.200.000 прегледа и посјета мјесечно, или у просјеку 40.000 дневно“.

– У протекле двије године, од уласка у Народну скупштину Републике Српске, Јутјуб канал Небојше Вукановића имао је више од 20 милиона прегледа, а број пратилаца је повећан осам пута, са око 3.000 на скоро 26.000, док путем Фејсбук платформе његов блог прати 90.000 пратилаца (ово су подаци које је апелант објавио у септембру 2020. године на свом блогу (доступно на: http://nebojsavukanovic.info/prvih-90-000-pratilaca/). Из овога Уставни суд закључује да је могућност да апелантове изјаве и текстови допру до великог броја читалаца несумњиво велика и да, стога, могу имати утицати на врло широку публику. То, даље, значи да апелант има и право које штити Европска конвенција у члану 10, али има и дужности које тај члан поставља – наводи суд у меритуму ОДЛУКЕ.

Подијели...
Извор
ЕУРОБЛИЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!