Република Српска

Потврђен случај птичјег грипа у Српској

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обавјештава јавност о појави птичјег грипа који је потврђен у једном изолованом случају код угинулог дивљег лабуда у граду Градишка, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

У питању је високопатогена авијарна инфлуенца код дивљих птица која има зоонотски карактер, односно могуће је да се болест пренесе са заражених животиња на људе, наводи се у саопштењу.

По добијању сумње и првих резултата болести Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је 04. новембра 2021. године донијело Рјешење којим су утврђене мјере које се спроводе у зараженом и угроженом подручју од заразне болести авијарна инфлуенца код дивљих птица у циљу сузбијања и спречавања ширења ове заразне болести.

Зараженим подручјем у складу са Рјешењем сматра се подручје од најмање три километра у полупречнику, а угроженим подручјем круг од најмање 10 километара у полупречнику од жаришта, односно локације на којој је пронађена угинула птица.

Ради адекватног спречавања ширења и сузбијања болести, апелујемо на грађане да је обавезна пријава сваког случаја угинућа дивљих птица на природним стаништима и воденим површинама, као и пријава повећаног угинућа или знакова болести код живине и птица на имању, надлежном ветеринарском инспектору или ветеринару, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Основне превентивне мјере које се предузимају у циљу спречавања појаве и ширења ове заразне болести су спровођење активног и пасивног надзора, односно контроле здравственог стања живине у потенцијално ризичним подручјима близу водених површина са дивљим птицама, затварање живине у објекте, спречавање директног и индиректног контакта између дивљих птица и живине и подизање биосигурносних и хигијенских мјера на имањима.

За вријеме трајања мјера у зараженом и угроженом подручју, обавезно је затварање домаће живине и птица у објекте на имању, а забрањено је одржавање сајмова живинарства и украсних птица, као и промет живине, јаја, меса и изнутрица поријеклом од живине са зараженог подручја, наводи се у саопштењу.

Случајеви авијарне инфлуенце код дивљих птица регистровани су и у земљама окружења, у Србији и Хрватској.

С обзиром на то да подаци на терену указују да је ово јединствен случај у Републици Српској у Министарству сматрају да се ради о птици у пролазу јата, односно да се јато није задржало на нашем простору.

Из Министарства наглашавају да ће наставити да редовно прате ситуацију и предузимају све неопходне мјере и кораке у циљу сузбијања и спречавања ширења ове заразне болести.

О свим наредним корацима јавност ће бити благовремено обавијештена.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!