Друштво

Невесиње добија воду, Билећа промијенила пројекат. Ево које још пројекте Влада РС финансира у локалним заједницама.

Асфалтирање путева, изградња спортске дворане, обнова мостова, те улагање у водоводне системе само су неки од пројеката који ће у идућем периоду бити финансирани из буџета Републике Српске у многим општинама и градовима.

У Министарству финансија РС рекли су “Гласу Српске” да је утврђена листа пројеката који ће бити финансирани са позиције јавних инвестиција, а које су јединице локалне самоуправе исказале као приоритетне, и то на основу позива овог министарства од 23. јуна ове године.

– Све општине кандидовале су пројекте у укупном износу од 60 милиона КМ. Форсирали смо водоводе и канализацију, индустријске зоне, школе, путеве – истакла је јуче министарка финансија РС Зора Видовић.

Она је навела да општине Хан Пијесак и Билећа желе да промијене своје кандидоване пројекте, након чега ће ресорно министарство и њима одобрити одређени износ за реализацију.

Нагласила је да је Влада РС измијенила одлуку о планираном улагању 20 милиона марака из јавних инвестиција у општинама, па су средства сада увећана на 27,8 милиона марака.

Овај новац, како су рекли у Министарству финансија, планиран је за финансирање и суфинансирање, између осталог, изградње спортске дворане у насељу Лауш у Бањалуци, асфалтирање пута према насељу Клечак у Берковићима и изградњу водоводног система на локацији Жегуља у тој општини, као и реконструкцију моста у насељу Добрун у Вишеграду, те изградњу зграде за младе брачне парове у Гацку.

– Новац иде и за изградњу и реконструкцију путне инфраструктуре у општинама Вукосавље, Дервента, Источни Мостар, Соколац, Србац и Фоча, те спајање пута Урије – Рашће Брдо у Котор Варошу – навели су у Министарству финансија.

Истакли су да ће из јавних инвестиција бити финансирани и пројекти водоводне инфраструктуре у Кнежеву, Сокоцу, Палама, Невесињу и Берковићима.

– Планирана су и средства за набавку медицинске опреме у Дому здравља Котор Варош, а новац ће бити издвојен и за адаптацију предшколске установе у општини Доњи Жабар, те суфинансирање завршетка изградње Народног позоришта у Источном Новом Сарајеву – рекли су у овом министарству.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић каже да је реконструкција моста у насељу Добрун од изузетне важности за мјештане тог краја, али и за све које као туристи посјете Вишеград.

– У непосредној близини моста налази се манастир Добрун из 14. вијека, који посјећује велики број туриста, а ту је и индустријска зона Добрун, као и једно стамбено насеље, због чега смо заиста пресрећни што ћемо ускоро имати тај мост – истакао је Ђуревић додавши да ће та реконструкција коштати 125.000 марака.

Начелник Невесиња Миленко Авдаловић каже да у љетним мјесецима капацитет изворишта “Удбина” није довољан за уредно снабдијевање водом становништва у Невесињу. Тада, како каже, укључују водовод са језера Алаговац, међутим, та вода није за пиће, већ само за техничку употребу.

– Почели смо изградњу пречистача питке воде. Фалило нам је око 800.000 марака за завршетак свих тих радова и вјерујемо да ћемо сада уз помоћ Владе до краја године све довршити – истакао је Авдаловић.

Листа

Када је ријеч о приоритетним пројектима из Програма јавних инвестиција Републике Српске, у Министарству финансија појаснили су да су на сједници Владе прихваћене предложене измјене и допуне раније донесених одлука, а које су садржавале 30 пројеката вриједних 64,5 милиона, те листу нових пројеката који се финансирају из дијела буџетских средстава за јавне инвестиције у 2021. години, и то у износу од 30 милиона марака. То је, како су навели, у укупном збиру 94,6 милиона марака.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!