Свијет

Русија забранила Шмиту да говори у УН. ОХР избачен из текста резолуције

Након вишедневне дебате у Савјету безбједности усаглашена је Резолуција према којој Кристијан Шмит неће говорити пред Савјетом о ситуацији у БиХ, а ОХР неће бити поменут у коначној верзији којом се продужава мандат ЕУФОР-а у БиХ.

У усаглашеној резолуцији је наведено да ЕУФОР остаје у БиХ пошто је, како се наводи, Савјет безбједости утврдио да „ситуација на подручју бивше Југославије и даље представља пријетњу међународном миру и безбједности“.

Руска Федерације је, од почетка, инсистирала да се ОХР избаци из текста. У другој верзији резолуције која је била разматрању у понедјељак, ОХР је био наведен, али без бонских овлаштења. Али, у уторак поподне чланице Савјета безбједносати су усагласиле текст резолуције и, како се може видјети, ОХР и високи представник се нигдје не помињу.

Политички аналитичар и новинар поријеклом из БиХ Ерол Авдовић је на свом Фејсбук профилу овим поводом написао да је пронађено „соломонско рјешење“, али да су, како је навео, „Руси добили све што желе“.

– Руси су добили што су хтјели. Москва је практично ултиматумом захтијевала да се високи представник не обрати у УН, у замјену да се резолуција о продужењу ЕУФОР-а усвоји без њиховог вета – написао је Авдовић.

Шмит је требало данас да поднесе извјештај о стању у БиХ, који је, како је раније потврдио амбасадор БиХ у Њујорку Свен Алкалај, стигао у Савјет безбједности, али до тога дефинитивно неће доћи.

У Савјету безбједности Уједињених нација ипак ће се чути глас Српске. Влада је упутила свој извјештај, у којем јасно стоји да је кризу у БиХ изазвао нико други до бивши и последњи високи представник Валентин Инцко, наметањем измјена кривичног закона.

Подсјетимо, Кристијан Шмит за Републику Српску није легитимни високи представник међународне заједнице у БиХ. Приједлог за његово именовање на позицију шефа ОХР-а није добио потребну подршку Русије и Кине у Савјету безбједности, које су предложиле затварање ОХР-а наредне године у замјену за подршку Шмиту.

Подијели...
Извор
РТРС
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!