Требиње

Ћурић, Ђокић – Соларне електране на Зупцима донијеће и до 2.000.000 КМ у градски буџет Требиња

Градоначелник Мирко Ћурић и министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић сагласили су се данас у Требињу да је наш град енергетски центар Српске у коме ће идуће године почети изградња соларне електране „Требиње 1“ инсталисане снаге 73 мегавата.

Ћурић је рекао да Електропривреда Републике Српске /ЕРС/ на подручју зубачког платоа планира изградњу три соларне електране, од којих прва треба да почне да се гради на прољеће идуће године.

„Изградњом солараних електрана требињски буџет ће на годишњем нивоу приходовати додатних око 2.000.000 КМ које ћемо моћи да инвестирамо у нове пројекте важне за наш град“, рекао је Ћурић.

Према његовим ријечима, Град Требиње је спреман да своје развојне планове прилагоди изградњи соларних електрана не само на подручју Зубаца, већ и у другим дијеловима града.

Ћурић је истакао и да ће се на подручју Требиња проводити пилот пројекат уградње малих енергетских постројења, соларних електрана, на стамбеним и пословним објектима како би производили енергију за своје потребе.

„То је нова активност коју ће проводити Град гдје ће бити одабрано 20 домаћинстава из социјалних категорија становништва на чијим крововима кућа ће бити изграђене соларне електране“, навео је Ћурић.

Министар Петар Ђокић је казао да се Требиње интензивно развија, што потврђује и чињеница да је до сада реализовано око 70 одсто од планираних пројеката.

Он је рекао да ће се осим соларне електране „Требиње 1“ градити и соларне електране „Требиње 2“ и „Требиње 3“, чија снага ће бити по 55 мегавата.

„План је да све три соларне електране буду завршене у року од двије године од дана почетка радова“, додао је Ђокић.

Ђокић је појаснио да ЕРС наставља са активности на изградњи пројеката вјетроелектране „Хргуд“ у Берковићима те хидроелектрана „Дабар“, „Билећа“ и „Бук Бијела“.

„У наредних пет до десет година енергетска слика Српске ће бити потпуњено измијењена, јер ћемо добити велике енргетске објекте који ће повећати обим производње зелене енергије, чиме ће наша земља показати висок ниво одговорности према споразуму који имамо са Енергетском заједницом, односно директивама ЕУ“, навео је Ђокић.

Састанку у Градској управи су присуствовали и представници ЕРС-а на челу са генералним директором Луком Петровићем.

Подијели...
Извор
ГРАД ТРЕБИЊЕ
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!