Гацко

Заједно у мисији спасавања гатачког говеда

Гатачком говеду које представља симбол Гацка и богатство Републике Српске пријети изумирање, због чега улажу максималне напоре да би сачували ту аутохтону расу, од које и данас живе бројна херцеговачка домаћинства.

У мисију очувања специфичне расе говеда укључили су се и локални и републички ниво, реализујући пројекат генотипизације и заштите гатачког говеда, које заокупља пажњу пролазника које пут нанесе кроз ову општину, с обзиром на то да се од свих осталих разликује својим изгледом.

Инжењер пољопривреде Душан Андријашевић из Земљорадничке задруге Гацко испричао је за “Глас Српске” да је гатачко говедо највише заступљено у Гацку, већ 130 година, али да га има и у околним општинама, Билећи, Невесињу, Љубињу и у једном дијелу Калиновика.

„Ријеч је о веома издржљивој раси, која обитава на надморској висини која премашује 900 метара, карактеристичне је сиве боје и представља статусни симбол наше општине. Краве су масе од 470 до 500 килограма, висине гребена 125 центиметара и дужине трупа око 150 центиметара. Тежина новоотељене телади је око 34 килограма“, испричао је Андријашевић и нагласио да је једна од карактеристика и велики проценат млијечне масти, који понекад премашује и шест процената.

Ова врста говеда, појаснио је, у просјеку годишње даје од 3.600 до 4.500 литара млијека по грлу, у зависности од тога да ли се узгајају на фарми или у властитом узгоју. Од млијека се припремају надалеко познати гатачки сир и кајмак.

„Женке се веома лако теле, а животни вијек гатачког говеда је од 15 до 17 година“, рекао је Андријашевић.

Испричао је да је гатачко говедо настало у доба Аустроугарске, која је дошавши на простор широког Гатачког поља за потребе војске тражила веће количине млијека и меса.

„Тада је дошло до укрштања домаће краве буше са аустријским расама говеда и добијена је нова оплемењена раса. Створено је гатачко говедо, које је све до данас опстало у овим крајевима“, прича Андријашевић.

Наглашава да се кроз пројекат који реализује Институт за генетичке ресурсе на челу са професорицом Јеленом Никитовић, у сарадњи са Задругом и уз подршку општине Гацко, настоји утврдити колико је остало грла аутохтоне расе гатачког говеда.

„Дугорочни план је да се сва грла за која сумњамо да могу бити аутохтона раса испитају генотипски и на крају заштите да би и даље обитавала на овом подручју“, истакао је Андријашевић и подсјетио да је ово била доминантна раса крава на подручју Гацка све до деведесетих година, али да данас пољопривредници у зависности од потреба узгајају и неке друге расе говеда.

Сваке године Гацко окупи велики број сточара на изложби која је најпознатија у Херцеговини.

Банка гена

Душан Андријашевић је испричао да су обилазећи домаћинства између осталог узимали и узорке за банку животињских гена. Појаснио је да ће након што заврше комплетну анализу имати јасну слику генетичког профила сваке јединке.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!