Друштво

Прекобројни радници по општинским администрацијама могу да одахну

Законска обавеза општина и градова у Републици Српској да у својој управи имају максимално три стално запослена службеника на 1.000 становника ускоро више неће важити, сазнаје ЕУРОБЛИЦ.

ФОТО:СИНДИКАТ УПРАВЕ РС

Радна група која припрема измјене и допуне Закона о локалној самоуправи РС, према нашим сазнањима, прихватила је иницијативу Синдиката управе РС да та законска одредба буде избрисана.

То је за ЕУРОБЛИЦ потврдио и Божо Марић, предсједник наведене синдикалне организације, који тврди да таква обавеза, као извор права, не постоји нигдје у законодавству у Европи. Марић објашњава да се поменуто ограничење коси са правима која су прописана Европском повељом о локалним заједницама.

– Локална заједница има апсолутну аутономију да, у складу са својим финансијским могућностима, одређује број запослених, креира уопште рад апарата локалне заједнице. На састанку с премијером Радованом Вишковићем најавили смо да ћемо кроз радну групу, у којој учествују наши представници, тражити да се избрише тај члан. У међувремену сам разговарао с одређеним бројем начелника и градоначелника, кроз Савез општина и градова РС, мислим да ће и они подржати нашу иницијативу. То значи да ће измјене закона у Народну скупштину ићи без члана 69 – каже Марић.

Према његовим ријечима, ово питање је тренутно горуће у око 80 одсто локалних заједница у Републици Српској, гдје су људи уплашени да би могли да остану без посла.

– Ако ћемо нормативно одређивати број запослених, онда нормативи морају постојати свуда. Онда бисмо морали рећи да је дозвољен толики број љекара или полицајаца на број становника. Ако је ријеч о систему нормирања, то ћемо уредити тек када, у процесу реформе, дођемо у област аналитичке процјене сваког радног мјеста у јавном сектору. Тада ћемо тек моћи те ствари да уредимо, колико на примјер нормативац у Језеру има послова, а колико у Бањалуци. Или у Влади РС и у некој агенцији  – илуструје Марић.

Подсјећамо, иако се ради о законској обавези, њено ступање на снагу је неколико пута пролонгирано, јер је постало очигледно да већина општина и градова има више запослених него што закон прописује. Без обзира на то, остаје чињеница да је брисање ове одредбе јавно непопуларно, нарочито ако имамо у виду масовна запошљавања у јавном сектору (па и у локалним заједницама), нарочито пред изборе.

На питање да ли је прихватљиво оставити општинама и градовима да сами одређују колико им треба запослених, Марић каже да треба утврдити другачије критеријуме „уколико као друштво још нисмо сазрели да домаћинским начином водимо локалну заједницу“.

– Можемо да пропишемо неке друге критеријуме у сагласности са одлуком о категоризацији локалних заједница, у зависности да ли се ради о изразито неразвијеној, неразвијеној, средње развијеној, развијеној или изразито развијеној локалној заједници. Истовремено, морамо да водимо рачуна и о демографској слици у РС и бити свјесни да нико неће у малој локалној заједници за мале паре да буде секретар или слично. Сви бјеже у регионалне центре. Градоначелнике посматрам као политичаре, да ли ће се они почети одговорно понашати према јавним средствима. То је питање за ширу анализу, како се понашају изабрана и именована лица која управљају јавним новцем – закључује Марић за ЕУРОБЛИЦ.

ФУНКЦИОНЕРИ СЕ НЕ БРОЈЕ

Максималан број запослених на неодређено вријеме у градској, односно општинској управи, укључујући и запослене у стручној служби скупштине, не може бити већи од три запослена на 1.000 становника на подручју јединице локалне самоуправе према резултатима посљедњег пописа становништва, наводи се у члану 67 садашњег закона.

Максималан број запослених, укључујући и запослене у стручној служби Скупштине града, који у свом саставу има више општина, не може бити већи од једног запосленог на 1.000 становника на подручју свих јединица локалне самоуправе које су у саставу града.

Запослени су службеници и намјештеници, не укључујући функционере јединице локалне самоуправе и запослене који обављају послове у области заштите од пожара.

Од овог ограничења су изузете само општине које имају до 5.000 становника.

Подијели...
Извор
ЕУРОБЛИЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!