Република Српска

Младима веза за државни посао важнија од знања

Јавном сектору припада једна трећина запослених у БиХ, што је скоро десет одсто више него у Европској унији, а прекомјерно ослањање на запошљавање у државним установама и предузећима дугорочно је фискално неодрживо.

Наведено је то, између осталог, у извјештају Свјетске банке под називом “Ажурирана системска дијагностика земље”.

Стручњаци који су креирали овај документ указали су да на подручју БиХ влада велика потражња за радним мјестима у јавном сектору, јер су тамо углавном послови које карактерише краће радно вријеме, боља плата и већа сигурност него у приватним фирмама. Међутим, многа јавна предузећа, како је истакнуто у извјештају, слабо доприносе економском расту земље.

– Велико интересовање за радним мјестима у јавном сектору може имати дуготрајно негативне посљедице, посебно ако се узме у обзир чињеница да ученици и студенти још за вријеме школовања све више стављају нагласак на тражење веза него на своја академска постигнућа или економски значај студија – упозоравају стручњаци Свјетске банке.

Велике плате у јавном сектору утичу на ефикасност јавне потрошње и у крајњој линији на његову одрживост, наведено је у овом извјештају, гдје је посебно истакнуто да је прекомјерно ослањање на запошљавање у овој области дугорочно фискално неодрживо.

Стручњаци Свјетске банке указали су и да је у БиХ већ одавно присутна ниска стопа радно активног становништва, а висока стопа незапослености.

– Све то ствара неподударности између понуде и потражње за квалификованом радном снагом и уједно ограничава развој. Велики број људи остаје незапослен, док, са друге стране, послодавци не могу пронаћи квалификоване раднике.

– Структурална незапосленост посљедица је незавршене економске транзиције. Генерације које су ушле на тржиште рада прије или током транзиције и рата сада налазе мало прилика за посао које би одговарао њиховим вјештинама. Разлог за то је што им је образовање дијелом застарјело, као и многе вјештине, а то ће се наставити и даље, јер промјене технологије смањују потребу за отварањем радних мјеста у традиционалним индустријама – наведено је у извјештају.

Јавна управа је годинама под многим лупама у БиХ и шире, а њена реформа је процес који од почетка, како се чини, више застаје, него што напредује. У тај посао уложено је на десетине милиона марака, а све анализе показују да ни то није успјело да уведе реда у ову област.

Пословање

БиХ, како наводе стручњаци Свјетске банке, представља једну од најтежих земаља за пословање у Европи, а разлог за то су непотребно гломазни регулаторни и административни процеси.

– Постоји више од 700 дозвола и сагласности које се траже од пословних субјеката да би могли обављати дјелатност. То поткопава предузетништво, подстиче корупцију и непотребно повећава трошкове за приватни сектор – стоји у извјештају.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!