Република Српска

Благојевић: Република Српска има право да врати надлежности (ВИДЕО)

Република Српска у уставно-правном смислу може повући раније дате сагласности и вратити пренесена овлашћења, изјавио је професор уставног права Милан Благојевић.

Благојевић је рекао да ниједном ријечју, а камоли чланом Устава БиХ, није прописано да, када ентитети потпишу споразум о преносу надлежности, губе право да се повуку из тих споразума.

„Да је којим случајем то прописано Уставом, а није, онда би се могло рећи да Република Српска нема право на којем сада исправно инсистира“, појаснио је Благојевић синоћ за РТРС.

Он је поручио да Република Српска има право да на сједници Народне скупштине расправља о томе и донесе одлуку, уколико има потребну већину, да се повлачи и раскида једнострано одговарајући споразум о преносу надлежности и да он престаје да важи за њу, односно на њеној територији.

„Након такве одлуке Република Српска има право да донесе закон о престанку важења одређеног закона на њеној територији, на примјер, Закона о одбрани, Закона о служби у Оружаним снагама или Закона о ВСТС. Послије тога може да услиједи закон за оцјену уставности тог закона“, рекао је Благојевић.

Нагласио је и да ниједан уставни суд на свијету, па ни Уставни суд БиХ, нема право да законодавцу о чијем закону је расправљао забрани доношење закона јер би тиме преузео нешто што му уставом не припада.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!