Привреда

Вујовић: Мали произвођачи електричне енергије да уђу у систем плаћања накнада локалним заједницама

Јуче је, у великом амфитеатру Хидроелектрана на Требишњици, одржана прва од планиране четири јавне расправе нацрта Закона о обновљивим изворима енергије.

Милан Баштинац, помоћник министра енергетике и рударства Републике Српске истакао је значај овог закона и то не само због прилагођавања директивама и пракси ЕУ у тој области, већ и због веће могућности улагања у “зелену енергију”, посебно када је ријеч о малим пројектима и домаћинствима.

“Овим законом, који треба да буде усвојен до краја године, уводи се нова категорија `потрошач-произвођач`, што ће омогућити да свако домаћинство на кров своје куће стави соларне панеле и да енергију коју добије на тај начин користи за своје потребе, а вишкове струје да предаје у електромрежу, за шта ће добити адекватну компензацију или кроз плаћање или одбијање од постојећег рачуна”, појаснио је Баштинац.

По његовом мишљењу, ова нова шема подстицаја је битна за домаћинства у Српској и допринијеће промовисању “зелене енергије”.

“Овим законом настојимо додатно убрзати активности на пројектима вјетропаркова и соларних паркова. У плану је једна соларна електрана од 60 мегавата у Невесињу, као и електране у Љубињу, а највјероватније и у Берковићима, за коју већ постоји захтјев за додјелу концесије”, навео је Баштинац.

Помоћник министра је рекао да је при крају и израда документације за вјетропарк `Хргуд`, који треба да гради `Електропривреда Републике Српске’, чији је почетак рада планиран 2024. или 2025. године те најавио да би у најскорије вријеме могао бити реализован пројекат соларне електране у Билећи компаније ЕФТ, за коју се очекује да ће сљедећег прољећа почети грађевински радови, а у наредних годину дана би могла бити на мрежи.

ФОТО:ХЕТ

Учешће у расправи као и конструктивне примједбе на нацрт Закона о обновљивим изворима енергије дао је и начелник општине Билећа Веселин Вујовић.

Вујовић је рекао да ће изградња велике соларне електране компаније ЕФТ Билећи донијети бенефите, те да би од великог значаја било да се новим законом регулише да и мали произвођачи електричне енергије уђу у систем плаћања накнада локалним заједницама.

„Општина Билећа би требало да од соларне електране добија око 550.000 КМ на годишњем нивоу, што је за нас велики новац. Значајно је напоменути да од укупно 138 малих соларних електрана, колико их има у Републици Српској, 61 је са подручја Билеће. На јавној расправи смо предложили да и ове мале електране испод 150 киловата уђу у систем наплате накнаде локалним заједницама за производњу струје“, навео је Вујовић.

Подијели...
Извор
Билећа Online

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!